"Avatar" Ksenije Kordić u Galeriji VN

GALERIJA VN vas poziva na otvaranje izložbe Ksenije Kordić "Avatar", u četvrtak, 15. studenog, u 20 sati, u eros-shopu Pigalle, u Gajevoj 17. Izložba je otvorena do 22. studenog.

"U svom novom radu, performerica po prirodi, Ksenija Kordić, sebe pretvara u digitalnu vješticu. Ona ne proriče sudbinu, ali na sličan način kao vještica, njena `živa` slika `čita` misli posjetitelja i na njih odgovara, pokušavajući voditi smislenu konverzaciju. Rad Ksenije Kordić nema ambiciju ostvariti remek djelo sofisticirane tehnologije, pa čak ni sasvim pismeno ostvarenje u području interaktivnog softvera (na sličan način kao što video umjetnost često ne vlada filmskim jezikom)", opisala je rad umjetnice Olga Majcen Linn.

"Ono što ovu umjetnicu zanima kod tehnologije je podudarnost strojeva i ljudi u smislu nedokučivosti i nepredvidivosti. Zanimljivost rada `Avatar` leži u duhovitosti pokušaja da se u tehnologiju upiše osobnost. Darkerski imidž Ksenije Kordić, koja je svojedobno oslikala i izložila vlastite tarot karte i koja je dovela moćne simbole poput Biblije i Kurana u isti kontekst s falusom, savršeno se uklopio u priču o digitalnoj vještici. Ta se umjetnica radom Avatar duhovito i s određenom dozom lakoće i neopterećenosti, obračunava sa svojim privatnim temama, motivima i dosadašnjim umjetničkim opusom. Ovaj njen rad treba čitati u kontekstu njenih performerskih ostvarenja, u kojem je njen vlastiti lik prisutan kao samoubilački, mazohistični, pomalo bijesni, provokativni avatar", dodaje Majcen.

"Ovaj rad je svjetlosni kvadrat koji projicira antropomorfnu sliku i zvuk, odašiljući poruke, pitanja, odgovore. On glumi interakciju. Njegova je težnja, sublimacija drugog ljudskog bića. Posrednik je mojih interesa, dobar i loš sluga. Dala sam mu ulogu umjetnika koji se bori za pažnju, svoj lik i govor. Pravljenjem mašine koja reagira na okolinu poput mene, izlazim iz govora u prvom licu, u govor kloniranog prvog lica. Beskonačnim samoumnožavanjem nastojim steći osjećaj odvojenosti od vlastitog ja", napisala je o svom radu sama umjetnica, Ksenija Kordić.

Ksenija Kordić rođena je 15. ožujka 1979. u Sisku. Živi i radi u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, slikarski odsjek, 1997., kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, nastavnički odsjek, slikarska klasa profesora Miroslava Šuteja. Diplomirala je 2004. godine. Od tada radi u animacijskom studiju Croatia filma, kao scenograf i animator. Članica je HDLU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara