"Avaz": Njemačka želi postaviti novog Visokog predstavnika u BiH

"Avaz": Njemačka želi postaviti novog Visokog predstavnika u BiH
Njemački kancelar Gerhard Schroeder predložio je tijekom boravka u Sarajevu da novi Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu bude osoba koju će postaviti vlada u Berlinu, tvrdi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na svoje pouzdane izvore ovaj list navodi kako je taj prijedlog kancelar Schroeder prenio predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine s kojima je razgovarao u utorak tijekom radnog posjeta toj zemlji.

Aktualni Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown napustit će tu poziciju u studenom kada mu istječe mandat, a do sada se pretpostavljalo kako je Francuska najzainteresiranija za preuzimanje ove važne diplomatske pozicije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda njemačkog kancelara, kako tvrdi "Avaz", povezana je sa željom da se zaštite utjecaj i investicije Njemačke u ovom dijelu Europe a posebice ulaganja Volkswagena u sarajevsku tvornicu automobila.

Schroeder je navodno predstavnicima vlasti u BiH ponudio da se s njim konzultira prije određivanja kandidata za dužnost Visokog predstavnika.

Njemačka je do sada postavlja jednog od zamjenika Visokog prestavnika, praktično tek treću osobu u hijerarhiji OHR-a. Werner Wnendt koji je do nedavno bio na toj poziciji napustio je BiH krajem travnja da bi preuzeo dužnost voditelja misije OESS-a na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara