Azbestoza 21. stoljeća - karbonske nanocijevi

KARBONSKE nanocijevi, najmlađe "dijete" nanotehnologije, ipak nije toliko savršeno jer, prema posljednjim podacima, uzrokuje bolesti gotovo jednake onima koje uzrokuje azbestoza.

"Vrhunska" nanotehnologija ipak nije toliko savršena

Specifična vlakna korištena za proizvodnju nanocijevi uzrokuju na testiranim miševima upale i poremećaje poput onih koje je uzrokovao azbest u 20. stoljeću što je rezultiralo pandemijom. Molekule ugljika imale su svijetlu budućnost zahvaljujući svojim mogućnostima i svojstvima koje se mogu iskoristiti u naprednoj tehnologiji i materijalima, piše BBC.

"Kao društvo, ne možemo da ne iskoristimo ovaj nevjerojatan materijal, niti si možemo dopustiti da se ponovi greška poput one s azbestom", rekao je Andrew Maynard s Woodrow Wilson internacionalnog centra pri Washingtonu.

"Jedno istraživanje nedovoljno za činjenice"

Materijal baziran na ugljičnim vlaknima (slika) već je u širokoj primjeni u automobilizmu, teniskim reketima, baseball palicama zbog svoje čvrstoće i male težine. Iako pri upotrebi gotovih proizvoda od ugljičnih vlakana nema opasnosti, ona upravo leži u samoj proizvodnji i zbrinjavanju takvog otpada. Industrija koja se bavi nanotehnologijom zadovoljna je obavljenim istraživanjima no upozorava kako se, trenutno, ova teorija temelji na jedinom sprovedenom istraživanju takve vrste.

"Još uvijek ne postoje barem dva istraživanja koja potvrdila ovakve rezultate", izjavila je Steffi Friedrchs, direktorica Udruge korporacija nanotehnologije (NIA). Zarada koja se očekuje od industrije nanotehnologije do 2014. godine porast će za jednu do dvije milijarde dolara.

Utjecaj nanocijevi i azbesta gotovo jednak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nanocijevi trenutno pokazuju neke sličnosti s drugim vlaknima, poput azbesta (slika), koji je poznat kao uzročnik mnogih bolesti uključujući karcinom. Jedan od autora istraživanja spornog dokumenta objavljenog u "Nature Nanotechnology", Ken Donaldson napomenuo je: "Da bi vlakna bila štetna trebaju biti tanka, dugačka i netopljiva u plućima" što se poklapa s ugljičnim vlaknima.

Poznata su svojstva ugljičnih vlakana poput malog promjera i čvrstoće, no još se treba ispitati učinak njihove dužine na ljudsko zdravlje. Za usporedbu, pri istraživanju su u mišje tijelo bila ubrizgana vlakna azbesta i ugljika, najčešće u pluća ili abdomen pri čemu je otkriveno kako su duža ugljična vlakna uzrokovala upale i ožiljke, dok kraća nisu. Kraća ugljična vlakna pluća su uspjela "razgraditi" procesom koji se naziva fagocitoza (proces koji u ljudskom tijelu razgrađuje krupnije čestice složenih molekula poput bakterijskih stanica).

Ukoliko se radi o dužim nanocjevčicama pluća ne mogu stvoriti toliki fagocitozni mjehurić koji bi razgradio "strano tijelo" što rezultira hiperaktivnim stanjem obrambenog mehanizma te nastaju opale, ožiljci, pa čak i karcinom. Ipak, znanstvenici nemaju čvrst dokaz o povezivosti dužih, kratkih ili višestijenih ugljičnih konstrukcija s karcinomom.

Prilikom testiranja na miševima primijećeno je kako nanocjevčice prilikom udisaja stvaraju upalu koja nastaje nakon sedam dana izlaganja, a vraća se u normalno stanje nakon mjesec ili dva.

Za zabrinutost je možda prerano

Znanstvenici su podijeljeni oko "preuranjenih" zaključaka, jedni tvrde kako nema panike za "modernu azbestozu" dok drugi smatraju kako se s ovakvim materijalima treba rukovati s posebnim oprezom. Iako je nanotehnologija tek u začetku nije sasvim poznato gdje se sve ona koristi što predstavlja još jedan problem praćenja razvitka te tehnologije čije negativne posljedice mogu biti veće od njene koristi.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara