Azerbajdžanski parlament traži da ga se raspusti i da se raspišu izbori

Azerbajdžanski parlament traži da ga se raspusti i da se raspišu izbori
Foto: EPA

PARLAMENT Azerbajdžana formalno je od predsjednika Ilhama Alijeva zatražio da ga raspusti i sazove prijevremene parlamentarne izbore nakon što je prošlog mjeseca premijer podnio ostavku.

Ilham Alijev, kao i njegov otac prije njega, čvrstom rukom vlada tom bivšom sovjetskom republikom, a parlament kontroliraju njemu lojalni zastupnici. Poziv za raspuštanje podržalo je 99 zastupnika, samo jedan je glasao protiv.

Novi izbori trebali su se održati tek u listopadu 2021., ali predsjednik ima pravo raspustiti parlament i sazvati prijevremene izbore. Oni se po ustavu te države trebaju sazvati dva mjeseca nakon raspuštanja parlamenta.

Prošli mjesec glavni tajnik stranke Yeni Azerbajdžan Ali Ahmedov rekao je novinarima da se "sastav parlamenta treba obnoviti" radi provedbe reformi za koje se zalaže predsjednik Alijev.

Ahmedov je na novinskoj konferenciji rekao da će prijevremeni izbori pomoći modernizaciji pravosuđa i ubrzati tijek ekonomskih reformi.

Ilham Alijev u listopadu je imenovao svog ekonomskog savjetnika i bliskog saveznika Alija Asadova na mjesto premijera nakon ostavke njegovog prethodnika Novruza Mamadova.

Azerbajdžan je bogat naftom i plinom, ali većina od njegovih 10 milijuna stanovnika ima od toga malo koristi dok se zemlja bori s inflacijom i nezaposlenošću, siromaštvom, nejednakostima i korupcijom.

Alijev je došao na vlast u listopadu 2003., dva mjeseca prije smrti svog oca Hajdara Alijeva. Pobijedio je na izborima 2008., 2013. i 2018, a dva odvojena referenduma ukinula su maksimalna dva predsjednička mandata i produljila mandat šefu države s pet na sedam godina.

Alijev je 2017. imenovao svoju suprugu na mjesto zamjenice predsjednika, što je druga najmoćnija funkcija u državi nakon one predsjedničke.

Parlament u političkom sustavu zemlje ima vrlo ograničenu ulogu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara