Azijske burze na najnižoj razini u zadnja četiri mjeseca

Azijske burze na najnižoj razini u zadnja četiri mjeseca
Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica skliznule na najniže razine u četiri mjeseca jer se ulagači plaše da se trgovinski sukob između SAD-a i Kine pretvara u tehnološki hladni rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 u minusu 0,7 posto, skliznuvši na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,2 posto.

Azijska su tržišta pod pritiskom jer su ojačale tenzije u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, a ulagači se plaše da bi to moglo prerasti i u tehnološki hladni rat.

Prošloga je tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti, a mediji sada pišu da predsjednik SAD-a Donald Trump razmatra uvođenje sankcija za još jednu kinesku tehnološku tvrtku – Hikvision.

Uz to, za mjesec dana moguće je da će SAD povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

"Čini se da se i SAD i Kina pripremaju za produženo razdoblje trgovinskog sukoba. Smatramo da će domaći pritisci i ograničenja voditi obje strane do daljnje eskalacije. Ako ne bude jasnog smjera tijekom intenziviranja predsjedničkih izbora u SAD-u u 2020., sve je veći rizik da će carine ostati na snazi do kraja te godine”, pišu analitičari Nomure u osvrtu na situaciju na tržištima.

Sve je raširenija i teza da Trumpova težnja nije samo postizanje trgovinskog dogovora nego i zauzdavanje kineskih tehnoloških ambicija.

Ulagači se najviše plaše nastavka trgovinskog rata koji bi mogao dovesti do usporavanja rasta oba gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija.

Ojačale valute-utočišta

A zbog nestabilnosti na tržištima dionica, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Zbog toga je jutros tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo daljnjih 0,1 posto, na 110,20 jena.

No američka je valuta stabilna u odnosu na europsku pa se cijena eura kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,1150 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,10 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Cijena su nafte pak i dalje pod pritiskom, nakon što su jučer pale jer je ulagače zabrinuo podatak o neočekivanom rastu zaliha u SAD-u prošloga tjedna.

Jutros je barel na američkom tržištu pojeftinio 33 centa, na 61,10 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela pala 40 centa, na 70,60 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara