Azijske burze pale, dolar ojačao

Azijske burze pale, dolar ojačao

Foto: Hina

NA AZIJSKIM su burzama u utorak cijene dionica pale, prvi put nakon šest dana rasta, jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta i jer su na europskim burzama jučer indeksi pali.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao više od 4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji oslabile između 0,2 i 1,2 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad europskog STOXX indeksa za 0,6 posto, nakon tri dana rasta, a nedostaju im i smjernice s Wall Streeta, gdje su jučer zbog praznika nije radilo.

"Mogu li ostala tržišta nastaviti s oporavkom uvelike ovisi o Wall Streetu, a za nastavak oporavka trebat će se smanjiti i nestabilnost na tržištima", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Managament.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks skočio više od 4 posto, što je bio njegov najveći tjedni dobitak u posljednjih pet godina.

Time je nadoknađen dio gubitaka od prethodnih tjedana kada je najveća svjetska burza bila pod pritiskom zbog procjena da će u SAD-u porasti inflacija i kamatne stope.

U utorak će se vidjeti hoće li se nastaviti rast cijena dionica na Wall Streetu.

Podršku tržištu u međuvremenu pruža nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna ojačale više od 3 posto i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,8 posto, na 62,15 dolara, dodatno se odmaknuvši od 58,07 dolara, najniže razine u mjesec i pol dana, na koju je skliznula 9. veljače.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon što je prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta potonula 1,5 posto i zaronila na najnižu razinu u tri godine.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,05 bodova.

Prošloga je tjedna u jednom trenutku zaronio na 88,25 bodova, najnižu razinu od prosinca 2014. godine.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se jutros oko 106,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2425 na 1,2390 dolara.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara