Azijske burze pale, dolar stabilan

Azijske burze pale, dolar stabilan
Foto: EPA

NA azijskim su burzama cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer su splasnule nade da će uskoro biti potpisan parcijalni trgovinski dogovor između Kine i SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,2 i 1,2 posto.

Azijski su ulagači zabrinuti jer ponovno rastu napetosti između SAD-a i Kine.

Posljednjih su tjedana cijene dionica rasle zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

No u ponedjeljak je televizijska postaja CNBC izvijestila da je raspoloženje u Pekingu u vezi sa sporazumom pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, a jučer je Trump najavio novo povećanje carina ako Kina ne pristane na dogovor kakav on želi.

Uz to, Senat američkog Kongresa prihvatio je jučer zakon kojemu je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, dok je Peking osudio taj zakon te poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

"U fokusu tržišta su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine i čini se da se tržišta neće moći znatnije pokrenuti u jednom ili drugom smjeru dok se to pitanje ne riješi", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 97,88 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,65 na 108,45 jena.

No američka je valuta stabilna prema europskoj pa se cijena eura kreće oko 1,1075 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su jučer potonule više od 2 posto zbog većeg nego što se očekivalo rasta zaliha u SAD-u prošloga tjedna.

Jutros se na američkom tržištu cijena barela kreće oko 55,20 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 56,95 dolara.

Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 60,80 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 62,35 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara