Azijske burze porasle, dolar i dalje u usponu

Azijske burze porasle, dolar i dalje u usponu

Foto: Hina

NA AZIJSKIM su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima iz Kine, dok je euro pod pritiskom zbog napetosti nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio na dobitku 0,1 posto, dok su u Singapuru, Australiji i na drugim tržištima cijene dionica porasle između 0,1 i 1,1 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,3 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se novom rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon oporavka cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Podršku tržištima pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o rastu proizvodne aktivnosti u Kini i Japanu, kao i izvozu Južne Koreje, što ukazuje na stabilan rast najvećih gospodarstava u regiji.

Kineska središnja banka smanjila je zahtjeve za rezervama

Uz to, kineska središnja banka smanjila je po prvi put od 2016. godine zahtjeve za rezervama koje neke banke moraju držati, a cilj je poticanje kreditiranja malih poduzeća i uspavanog privatnog sektora.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte. Doduše, jutros je na londonskom tržištu barel pojeftinio 18 centi, na 56,60 dolara, a na američkom tržištu za 9 centi, na 51,60 dolara, no to su i dalje najviše razine cijena u posljednjim mjesecima.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje u usponu, zahvaljujući nadi ulagača u poreznu reformu u SAD-u, ali i zbog toga što će američka središnja banka vjerojatno u prosincu još jednom, već treći put ove godine, povećati ključne kamatne stope.

Uz to, špekulira se da bi predsjednik SAD-a Donald Trump mogao izabrati bivšeg guvernera Feda Kevina Warsha za novog predsjednika središnje banke, a na tržištima se smatra da bi Warsh bio agresivniji u povećanju kamata nego što je to sadašnja čelnica Janet Yellen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,3 posto, na 93,38 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,85 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,3 posto, na 1,1775 dolara.

Euro je pod pritiskom zbog napete situacije u Kataloniji, nakon što je jučer održan referendum o nezavisnosti te španjolske pokrajine.

Španjolska vlada tvrdi da je referendum nezakonit, pa je policija zauzimala škole s glasačkim kutijama, a u sukobima između policije i građana ozlijeđeno je više stotina osoba.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara