Azijske burze porasle, dolar stabilan

Azijske burze porasle, dolar stabilan
Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima pa su splasnula strahovanja od dublje recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je skok cijena dionica na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, što se zahvaljuje medijskim napisima o novim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Tako njemački mediji pišu da je tamošnja vladajuća koalicija spremna suspendirati pravilo o uravnoteženom državnom proračunu i povećati dugove kako bi potaknula rast gospodarstva kojemu prijeti recesija.

Kineski mediji pišu, pak, da Peking planira poticajne mjere koje bi povećale raspoloživi dohodak te da je središnja banka spremna smanjiti ključne kamatne stope kako bi potaknula kreditiranje kompanija.

Uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svjetskih gospodarstava, pa i američki Fed, uvesti poticajne monetarne i fiskalne mjere kako bi podržale rast.

To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača od recesije koja su posljednjih tjedana ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva. Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, neizvjesnosti u vezi Brexita i geopolitičkih tenzija.

Dolar stabilan

Na valutnim je tržištima, pak, dolar stabilan pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,19 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je dolar ojačao u odnosu na japansku valutu pa je njegov tečaj porastao sa 106,35 jena, koliko je iznosio u petak, na 106,45 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan pa se cijena eura kreće oko 1,1090 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

A cijene su nafte porasle, zahvaljujući dobrom raspoloženje na tržištima dionica.

Nakon što je prošloga tjedna ojačala 0,2 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla daljnjih 1 posto, na 59,22 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara