Azijske burze prate rast Wall Streeta, dolar ojačao

Azijske burze prate rast Wall Streeta, dolar ojačao
Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, prateći jučerašnji snažan skok Wall Streeta, jer je nakon izbora za američki Kongres otklonjena velika neizvjesnost koja je tjednima pritiskala tržište.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,8 posto.

Nikkei indeks skočio 1,8 posto

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, premda rezultati izbora za američki Kongres ne idu baš u prilog politikama predsjednika Donalda Trumpa usmjerenima gospodarstvu.

Na izborima su demokrati zadobili kontrolu nad Zastupničkim domom, dok su republikanci ojačali svoju većinu u Senatu.

Dosad su u oba doma većinu imali republikanci, pa se smatra da će podijeljeni Kongres predstavljati poteškoću za Trumpa u provođenju njegovih politika, koje su poticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Međutim, analitičari objašnjavaju da pozitivno na tržišta utječe već samo uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora.

„Gledajući ubuduće, smatramo da bi uklanjanje neizvjesnosti i ishod izbora u skladu s očekivanjima trebali tržištima pružiti podršku”, pišu analitičari Goldman Sachsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Pozitivno su na tržišta jutros utjecali i podaci o snažnijem nego što se očekivalo izvozu, kao i uvozu Kine, što je odagnalo strahovanja od prenaglog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon što je jučer njegova vrijednost prema košarici valuta skliznula na najnižu razinu u dva i pol tjedna, 95,67 bodova.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 96,18 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao na 113,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1465 dolara, koliko je iznosila jučer u ovo doba, na 1,1435 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se, među ostalim, rastu prinosa na američke državne obveznice. Jutros se prinosi na 10-godišnje obveznice kreću oko 3,23 posto, nedaleko od najviše razine od 9. listopada.

Američka središnja banka nastavit će s politikom povećanja kamatnih stopa

Posljedica je to očekivanja da će američka središnja banka nastaviti s politikom povećanja kamatnih stopa jer, usporedno sa snažnim rastom gospodarstva, jača inflacija.

Doduše, ne očekuje se da će Fed već na ovoj dvodnevnoj sjednici, započetoj jučer, povećati kamate, ali većina analitičara smatra da će u prosincu središnja banka već četvrti put ove godine povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

A cijene su nafte jutros stabilne nakon jučerašnjeg pada za više od 1 posto. Jučer je objavljeno da je u SAD-u proizvodnja 'crnog zlata' dosegnula nove rekordne razine, pri čemu su tamošnje zalihe porasle više nego što se očekivalo.

Na američkom se tržištu jutros cijena barela kreće oko 61,70 dolara, nakon što je jučer u jednom trenutku pala na 61,20 dolara, najnižu razinu u osam mjeseci.

Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela stabilno kreće oko 72 dolara, nakon što je jučer skliznula 1,4 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara