Azijski ulagači zbrajaju gubitke na kraju godine, na gubitku i Wall Street

Azijski ulagači zbrajaju gubitke na kraju godine, na gubitku i Wall Street
Ilustracija:EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica blago porasle, zahvaljujući optimizmu u vezi američko-kineskih trgovinskih pregovora, no time su samo marginalno ublažile velike gubitke u ovoj godini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u plusu 0,5 posto, dok je od početka godine u minusu oko 16 posto.

Na mnogim azijskim burzama danas se zbog praznika ne radi, a na drugima se trguje skraćeno. Pritom su u Hong Kongu cijene dionica skočile više od 1 posto, dok su u Australiji blago pale.

Nema napretka u rješenju trgovinske krize

Ulagače je ponešto ohrabrila poruka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je imao vrlo dobar telefonski razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u subotu i da je postignut veliki napredak u trgovinskim pregovorima.

No, kineski državni mediji pišu o tome s nešto više rezervi. Kažu da Xi očekuje da će se pregovarački timovi naći na pola puta i postići dogovor koji ide u korist obje strane.

I dok naznake napretka u trgovinskim pregovorima pozitivno utječi na tržišta, nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva zabrinjavaju ulagače.

Na burzi u Tokiju u ponedjeljak se ne radi, a u cijeloj ovoj godini Nikkei indeks izgubio je 12 posto.

Najveće su, pak, gubitnice kineske dionice koje su u ovoj godini izgubile oko četvrtinu svoje vrijednosti.

Na burzi u Hong Kongu cijene su dionica, pak, u 2018. pale gotovo 14 posto.

Jedina burza u regiji koja je ove godine zabilježila dobitke je indijska, a tamošnji BSE indeks u plusu je oko 6 posto.

Wall Street u 2018. na gubitku oko 7 posto

I Wall Street se nalazi na putu znatnih gubitaka u ovoj godini. Jutros je terminski S&P 500 indeks u plusu oko 0,7 posto, što znači da bi danas poslijepodne cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi mogle porasti.

No, time bi samo smanjile gubitke u ovoj godini, s obzirom da je S&P 500 trenutno u minusu oko 7 posto u odnosu na početak godine.

Tako su S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, ali i MSCI indeks svjetskih burzi na putu najvećih godišnjih gubitaka od financijske krize 2008. godine. 

Gubici u ovoj godini posljedica su oštrog pada cijena dionica na najvećim svjetskim burzama u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

„Gledajući na kretanja na tržištima, reklo bi se da globalno gospodarstvo kreće prema recesiji. No, mi je ne očekujemo, ali se možemo složiti s tezom da se rast usporava”, kaže Robert Michele, direktor u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Smatra da bi tržištima ubuduće mogla pomoći američka središnja banka iz koje posljednjih dana stižu poruke kako je možda trogodišnji ciklus povećanja kamatnih stopa pri kraju.

Dolar u 2018. ojačao prema košarici valuta

Zahvaljujući tome, kretanja na tržištima novca sugeriraju da u idućoj godini Fed neće niti jednom povećati kamate, a da bi ih do polovice 2020. godine čak mogao i smanjiti za četvrtinu postotnog boda.

Zbog toga posljednjih dana na valutnim tržištima dolar slabi. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,44 boda, što znači da je od početka prosinca na gubitku oko 0,9 posto.

Međutim, od početka godine dolar je prema košarici valuta ojačao 4,6 posto.

Pritom je prema japanskom jenu u ovoj godini izgubio otprilike 2 posto, pa se jutros kreće oko 110,35 jena.

S druge strane, dolar je od početka godine prema euru ojačao 4,5 posto. Jutros se cijena europske valute kreće oko 1,1440 dolara.

Još je više, oko 6 posto, dolar u ovoj godini ojačao u odnosu na britansku funtu, koja je pod pritiskom neizvjesnosti u vezi načina na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

Cijene nafte u godinu dana pale više od 20 posto

A u posljednjem danu ove godine cijene su nafte blago porasle, čime su ponešto ublažile gubitke u ovoj godini.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 25 centi, na 45,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 30-ak centi, na 53,50 dolara.

U odnosu na početak godine, cijena barela na londonskom tržištu u minusu je oko 22, a na američkom otprilike 26 posto, pa se kreću blizu najnižih razina u godinu i pol dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara