Azilanti iz Slovenije krijumčarili migrante

Azilanti iz Slovenije krijumčarili migrante
Ilustracija: EPA

U SLOVENIJI je otkrivena skupina koja je više godina organizirala ilegalno prebacivanje migranata, najprije iz Hrvatske u Sloveniju, a onda u Italiju, a riječ je o četvorici Afganistanaca i jednom Pakistancu koji su u Sloveniji imali status azilanta, objavila je slovenska policija.

Azilanti starosti od 24 do 32 godine organizaciju ilegalnih prebacivanja, najprije do Slovenije, a onda do Italije, naplaćivali su od 50 do 200 eura.

U dvije godine u Sloveniju prebacili najmanje 73 ilegalna migranta

Kriminalisti su u završnom dijelu akcije obavili tri kućne pretrage, zaplijenivši dokazni materijal, među ostalim dokumente, bilješke, telefone, novac i zemljovide s lokacijama mjesta na kojima su migranti trebali prijeći granicu, kazali su na konferenciji u Ljubljani Stojan Belšak i Tomaž Peršolja iz kriminalističke policije.

Istraga je pokazala da su u zadnje dvije godine tako preko granice u Sloveniju prebacili najmanje 73 ilegalna migranta i pri tome počinili 19 kaznenih djela.

Četvorica Afganistanaca u pritvoru

Ukoliko bi bili uhvaćeni na granici, migranti su imali instrukcije da odmah zatraže međunarodnu zaštitu, nakon čega su članovi skupine s njima ponovno uspostavljali kontakt u azilantskom domu u Ljubljani i organizirali daljnje prebacivanje u Italiju.

Četvorica Afganistanaca nalaze se u pritvoru, a za kaznena djela zabranjenog prijelaska granice prijeti im kazna zatvora od 1 do 8 godina, te novčana kazna, dok je za Pakistanca naređen izgon iz države.

Slovenska policija navela je na konferenciji za novinare da je lani zabilježila porast broja ilegalnih migranata kroz Sloveniju, pri čemu se najviše takve aktivnosti događa na području policijskih uprava Kopar i Novo Mesto, te da se više skupina krijumčara razotkrije u suradnji s Europolom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara