Aziz: Irak nema veza s Al-Qaidom

IRAK nema veza s Al-Qaidom i ne koristi terorizam kako bi postigao svoje ciljeve, izjavio je u nedjelju zamjenik iračkog premijera Tarek Aziz za britanski program Channel 4.

´Mi nemamo nikakvih odnosa s terorističkim skupinama, ništa s Al-Qaidom. Al-Qaida i talibani, na vlast su stigli 1996. kao afganistanska vlada. Mi, kao legitimna vlast u Iraku, nismo priznali talibansku vlast. Provodimo sasvim drukčiju politiku i imamo drukčiji politički sustav´, rekao je.

´Ne koristimo terorizam da bismo postigli naše ciljeve. Protivimo se politici američke vlade na Bliskom istoku, no nemamo nikakvih ciljeva u SAD-u, niti namjeravamo ondje ubijati ili dizati u zrak zgrade. Kada Amerikanci spominju veze Iraka s terorističkim skupinama, oni jednostavno ne govore istinu´, kazao je Aziz.

Potvrdio je informaciju prema kojoj je iračka vojska dobila zaštitnu opremu u slučaju napada kemijskim i bakteriološkim oružjem, no istaknuo je kako je riječ o ´pripremama za eventualnu agresiju i za zaštitu, u slučaju da oružje za masovno uništenje upotrijebi druga strana´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara