Aznar se zauzeo za zajedničku američko-europsku gospodarsku uniju

ŠPANJOLSKI predsjednik Jose Maria Aznar je u srijedu, svog zadnjeg dana službenog posjeta Sjedinjenim Državama, predložio da se do 2015. godine stvori jedinstveni gospodarski prostor Europske unije i SAD-a.

Do 2015. godine trebale bi se ukinuti sve zapreke u trgovini i gospodarstvu između EU i SAD-a, rekao je konzervativni španjolski premijer u Trgovinskoj komori u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema pisanju novina od srijede, iz krugova bliskih španjolskoj vladi se doznaje da Aznar svoju inicijativu nije usuglasio ni s jednom drugom članicom EU ni s Europskom komisijom. Aznar je predložio da obje strane na svom sljedećem summitu u proljeće imenuju "visoko rangiranu gospodarsku komisiju", koja bi u roku od godinu dana trebala izraditi akcijski plan za stvaranje jedinstvenog euro-američkog gospodarskog prostora.

Prema Aznarovom prijedlogu bi Europljani i Amerikanci već do godine 2010. na ključnim područjima poput telekomunikacija, financija i zračnog prometa trebali u cijelosti jedni drugima otvoriti svoja tržišta. Osim toga bi trebala biti određena zajednička pravila javnih natječaja. Do 2015. bi EU i SAD trebale ukinuti sve barijere i na svim ostalim područjima.

Aznar se već prije zauzimao za tijesno povezivanje EU i SAD-a na političkoj razini. Španjolski premijer bezrezervno je podržao i američko stajalište u iračkom ratu. U Washingtonu je Španjolsku nazvao "poveznom karikom između Europe i Amerike".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara