Babina Greda u rukama HDZ-a, za Lapac se bore Pupovac i Đukić

PREDIGRA jesenskoj izbornoj groznici je počela izvanrednim  izborima za Općinska vijeća Slavonskog Broda, Babine Grede i prijevremenim izborima u Donjem Lapcu. HDZ je, prema prvim neslužbenim rezultatima izgubio vlast u Brodu, koju je dosad obnašao u kolaiciji sa HSP-om i HSLS-om.

Babina Greda je povratila nadu stranci sa Trga žrtava fašizma kako je ravničarski dio Domovine njen najčvršči bastion i regija u kojoj će pasti odluka o pobjedniku predstojećih izbora: prema neslužbenim rezultatima HDZ je u manjoj od dvije posavske uzdanice u mini izborima dobio 804 glasa (38,1 posto) od 2141 birača, koliko ih je u nedjelju obavilo svoju građansku dužnost. U biračke spiskove u Babinoj Gredi su upisana 3544 birača.

U Općinskom vijeću će sjediti i predstavnici SDP-a, koji su dobili 21,2 posto glasova, Nezavisna lista Pave Barića, kojoj je glas poklonilo 12 posto glasača. HSS sa 7,3 i HSP, sa 7,2 posto glasova zatvaraju krug stranaka koje su prešle izborni prag. To nije uspjelo DC-u, Koaliciji HNS-liberalni demokrati i  i Stranka hrvatskih umirovljenika i seniora, HPS, HSLS i HSU. Raspodjela vijećničkih stolica i mandata u Babinoj Gredi će izgledati ovako: od 13 članova, HDZ-u će pripasti šest, SDP-u tri, Barićevoj Nezavisnoj listi dva, a HSS-u i HSP-u po jedno mjesto. Babina Greda je ostala bez općinske vlasti početkom godine, kada ju je Vlada raspustila zbog toga što u tri mjeseca nije održana ni jedna sjednica niti je formirano Poglavarstvo.

Srpska stranka kojoj se prikloni HDZ osvaja vlast u Lapcu

Poznato je da se za vlast u Donjem Lapcu žestoko bore dvije stranke; za naklonost Srba, koji su na tom području u velikoj većini (nacionalnu kompaktnost biračkog tijela remete tek Hrvati došli na to područje iz srednje Bosne), optiraju SDSS i SNS lokalnog moćnika Milana Đukića, koji je do pojave Stanimirovićevog i Pupovčevog SDSS-a suvereno vladao gradom i svojim rodnim krajem.

Ovaj put je (prema prvim neslužbenim podacima) SDSS, sa nositeljem liste Ilijom Obradovićem za dlaku odnio pobjedu sa 41,03 posto glasova, pred SNS-ovom listom Milana Đukića, kojoj je pripalo 39,95 posto. Zanimljivo je kako će jezičac na vagi predstavljati HDZ, jer je lista nositelja Mira Tomića dobila 14,39 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara