Bagdad opustio, šijitski vođa pozvao na jedinstvo protiv SAD-a

RADIKALNI šijitski vođa Moqtada al-Sadr, čiji je pokret optužen za poticanje nedavnih protusunitskih napada, pozvao je u nedjelju na prosvjed jedinstva kojim će sudionici u glavnome gradu Bagdadu zatražiti odlazak američkih vojnika iz Iraka.

Bagdad je u nedjelju, treći dan zaredom, mrtav grad jer je vozilima zabranjeno kretanje. Ipak, u pobunjeničkim bombaškim napadima ubijena su dva američka vojnika i jedan irački policajac.

"Pozivam sve Iračane, sunite i šijite, muslimane i nemuslimane, na prosvjed jedinstva u Bagdadu kojim će tražiti odlazak okupacijskih snaga, čak i prema kalendarskim rokovima", izjavio je al-Sadr vjernicima okupljenima ispred njegova ureda u Basri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suniti i šijiti, dvije muslimanske zajednice, trebaju se međusobno podržavati i pomagati jer "nema nikakve razlike između jednog sunita i jednog šijita", rekao je al-Sadr, naglasivši da se "Iračani ne smiju dijeliti međusobno već se ujediniti pred križarima".

Islamska sunitska stranka optužuje pokret Moqtade al-Sadra za sudjelovanje u odmazdama prema sunitskim muslimanima nakon razaranja šijitskog mauzoleja u Samarri, sjeverno od Bagdada. U vjerskim neredima nakon eksplozije svetišta u Samarri gotovo je 200 osoba ubijeno, a govorilo se i o izbijanju građanskog rata.

U subotu je Moqtadin pokret s političkim i vjerskim vođama sunitske zajednice uspio sklopiti "mir". Četiri šijitska šeika i Odbor muslimanskih ulema, što je glavna vjerska organizacija sunita, sklopili su "časni pakt" kojim se brani svaki napad na svetište i prolijevanje krvi te osuđuje svaki čin poticanja pobune.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara