Bajs podržao Zakon o medicinskoj oplodnji, prema kojem danas ne bi imao dijete!

Tekst: J.C.
Foto: Neja Markičević / Cropix

MINISTAR turizma Damir Bajs i njegova nevjenčana supruga nedavno su se odlučili za potpomognutu medicinsku oplodnju, doznaje Večernji list, te na taj način dobili dijete. No, to ipak nije omelo Bajsa da nedugo zatim pruži potporu Zakonu o medicinskoj oplodnji, kojeg mnogi nazivaju barbarskim i srednjovjekovnim. Radi se o najrestriktivnijem zakonu takve vrste u Europi, koji brani potpomognutu oplodnju nevjenčanim parovima, a njegov je najglasniji zagovornik, naravno, Darko Milinović koji smatra kako samo ljudi u braku imaju pravo odgajati djecu.

Na sjednici Vlada u lipnju ove godine, na kojoj se raspravljalo o tom Zakonu, Bajs ga je podržao bez ikakvih prigovora iako je njegova stranačka kolegica Đurđa Adlešić bijesno napustila prostoriju. Očito mu nije smetala činjenica što se njegova nevjenčana partnerica već ranije podvrgnula oplodnji, u toj je situaciji ipak bio za "kršenje" zakona. Naime, iako se Bajs nedavno oženio svojom dugogodišnjom partnericom, u trenutku kad su se odlučili na potpomognutu oplodnju ona je imala status njegove nevjenčane supruge.

"Dajte mi pravo da budem roditelj. Privatnost i prava mog djeteta štiti nekoliko zakona. Ja sam javna osoba, ali moje dijete nije", rekao je Bajs novinarima Večernjeg lista na pitanje o potpomognutoj oplodnji kojoj se podvrgnula njegova supruga, te im zaprijetio tužbom ukoliko objave priču.

"Upotrijebit ću sve što mi je na raspolaganju. A ja znam kako rade na sudu u Bjelovaru. Poštuju zakone, a vi radite protiv njih nekoliko. Svaki će vas sud zbog toga osuditi. Ne može biti interes javnosti važniji od nečijih prava", rekao je Bajs i dodao kako ne vidi niti jedan razlog da bude protiv tog Zakona jer on ionako nije u njegovom resoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara