Bakar: predstavnici "Industrijske zone" o građevnoj dozvoli

Direktor "Industrijske zone" u Bakru Marijan Rošić danas je dostavio očitovanje te tvrtke na rješenje građevne inspekcije kojim je 1. ožujka ove godine naređeno rušenje bespravno izgrađenih infrastrukturnih objekata, odnosno industrijske zaravni B1 površine 40.000 četvornih metara u industrijskoj zoni na Kukuljanovu.

U popratnom dopisu objašnjava se da građevnu dozvolu za gradnju zaravni B-1 nisu mogli dobiti jer nije bilo riješeno pitanje jedne dvadesetine vlasništva zaravni.

"Suvlasništvo se pokušalo raskinuti, ali bez uspjeha, a na sudskoj dražbi u veljači 2005. 'Industrijska zona" dala je najpovoljniju ponudu za taj dio zaravni, te je pokrenut postupak dobivanja novih lokacijskih uvjeta i građevne dozvole", stoji u dopisu.

"Pitamo se komu bi trebalo biti u interesu rušenje infrastrukture koja je u skladu s prostornim planom", navodi Rošić i naglašava da je "suvlasnik dvadesetine zaravni 1997. prešutno dopustio radove, a inspekcija reagirala tek 2005.".

U očitovanju dostavljenu inspekciji navodi se da su radovi na zaravni B-1 započeti i dovršeni još 1997. te da za izvedene radove ulagač posjeduje pravomoćne lokacijske dozvole. Istaknuto je da "izrjeka rješenja nije jasna: opisuje izgled zaravni B-1, a ne navodi točno koje infrastrukturne objekte treba ukloniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U duljem objašnjenju, među ostalim, stoji kako Zakon o gradnji određuje da građevna dozvola nije potrebna za gradnju potpornog zida do 1,5 metara te da Zakon o građenju iz 1997. određuje da za ograđivanje parcele nije potrebna građevna dozvola.

Nadalje se navodi da je ravnanje i nasipanje terena izvedeno u skladu s lokacijskom dozvolom te da je urbanistički plan uređenja radne zone u kojoj se nalazi zaravan B-1 stupio na snagu 1999. "Izgled i visinske kote zaravni sastavni su dio prostornog plana, a kote zaravni uvedene su kao postojeće stanje u urbanistički plan", navodi se u objašnjenju.

U očitovanju stoji da se zaravan B-1 nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta pitke vode i da je u suglasnosti s Hrvatskim vodama zaštićena slojevima pijeska i tucanka. "Nije jasno što je naređeno rješenjem jer ako se ono odnosi na uklanjanje ceste, zaravni i oborinske odvodnje, uklanjanje je neizvedivo jer je suprotno Zakonu, prostornom planu i ugrozilo bi zdravlje ljudi".

"Industrijska zona" predlaže građevnoj inspekciji da se "postupak prekine dok se ne riješi pitanje vlasništva zaravni B-1, koje bi uskoro trebalo biti riješeno", a nakon toga da se izrade potrebne isprave, stoji u očitovanju.

(Hina) xhsup yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara