KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Bakić osporio model koji predviđa 1500 mrtvih u Hrvatskoj, podržao ga i nobelovac

Bakić osporio model koji predviđa 1500 mrtvih u Hrvatskoj, podržao ga i nobelovac
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

PODUZETNIK Nenad Bakić putem Twittera je prigovorio neovisnom zdravstvenom istraživačkom centru na Sveučilištu Washington, koji je nedavno objavio nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj, a koji bi uskoro mogao premašiti i zastrašujuću brojku od 1500.

>> Nove procjene za Hrvatsku: Očekuje se 1500 mrtvih do listopada

Bakić je ukazao da nešto nije u redu s modelom Sveučilišta Washington, a podršku je dobio i od vrhunskog stručnjaka za matematičke modele i projekcije, nobelovca Michaela Levitta. 

Levitt se inače od izbijanja pandemije koronavirusom svakodnevno bavi analizama i projekcijama očekivanog kretanja broja zaraženih i umrlih.

"Pozivam IHMU UW da ispravi GIGO model za Hrvatsku koji koristi krive inpute i nejasne algoritme te tako producira ridikulozne projekcije i dovodi u pitanje integritet cijelog projekta", napisao je Bakić na Twitteru.

Dodao je kako model koji predviđa 1500 mrtvih u Hrvatskoj do početka listopada najavljuje rast od 14 puta ili 11 odnosno 5 puta više nego u susjednoj Srbiji i BiH, gdje je epidemiološka situacija puno lošija. Uz 1500 smrti model se oslanja na rast broja zaraženih na 17 tisuća.

Pojasio je kako je prema zadnjim podacima zaraženost u Hrvatskoj oko 2 posto, što implicira stopu smrtnosti zaraženih od 0,125 posto. Hrvatska bi, dakle, trebala imati 13,6 milijuna stanovnika kako bi se mogle realizirati pretpostavke tzv. GIGO modela.

"Uputio sam kritiku University of Washington na njihov model koji je nekoliko dana plašio Hrvatsku s očekivanih 1500 umrlih do 30. 9. Nažalost ne može ih se kontaktirati pa sam morao preko Twittera...

Na veliku žalost svih fearmongera, i veselje nas koji vjerujemo u mali broj umrlih i humanizam, praktički nema šanse za takav grozni ishod.

Nobelovac Levitt koji je beskonačno puta bolji u modeliranju od mnogih znanstvenika i stručnjaka koji se predstavljaju kao autoriteti ali nemaju osnovna znanja iz onoga što je 90% potrebne struke u modeliranju epidemija prenosivih bolesti (matematika), muče se i s R i eksponencijalnim rastom. Levitt je dobio Nobelovu upravo za ovakvo i slično modeliranje.

Kod nas eto neki smatraju da je 'istina' samo ono što neki znanstvenici (s jakom, ali skrivenim agendom) guraju kao 'istinu s pečatom' , ali znanost se događa u realnom vremenu svuda... začudno je kako mnogi vjeruju da nalazi i istraživanja najvećih svjetskih umova nisu relevantna dok se ne da sud 'podobnosti' nekih naših... ne znam, prihvaćanje Einsteinove teorije relativnosti nije ovisilo o takvim stvarima", napisao je Bakić na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara