Bakir Izetbegović najavio da će BiH priznati Kosovo, u Srbiji zakazali hitnu sjednicu

Bakir Izetbegović najavio da će BiH priznati Kosovo, u Srbiji zakazali hitnu sjednicu

Foto: FaH

SRPSKI ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je izvanrednu sjednicu vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

“Volio bih da ovo nije točno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može nanijeti jedna susjedna zemlja”,  izjavio je Stefanović za Večernje novosti.

Potez koji ne može biti " ni dobronamjeran ni pozitivan"

On je uvjeren da će predsjednik Srbije sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati dodavši da potez Izetbegovića “ne može biti ni dobronamjeran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH".

Stefanović je naglasio da ovakve najave nisu dobre ne samo za odnose između dviju zemalja već i za odnose između dva naroda ali i za situaciju u regiji “pogotovo nakon svih pozitivnih signala koje su predsjednik i vlada Srbije uputili BiH i svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj suradnji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izetbegović je u intervjuu za Deutsche Welle rekao da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je “i do sad trebala  učiniti”.

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović.

On je na izravno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost kratko odgovorio “Da”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za “TV Pink” da “Kosovo neće biti priznato od BiH što god rekao Bakir Izetbegović i što god pokušao uraditi jer to ovisi o Republici Srpskoj”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara