Bakir Izetbegović: SAD su inzistirale na Republici Srpskoj

BAKIR IZETBEGOVIĆ, sin predsjednika ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, iznenađen je tvrdnjom Richarda Holbrookea koji je nedavno rekao da je Alija Izetbegović još prije održavanja mirovne konferencije u Daytonu u jesen 1995. u Ankari pristao na ime Republika Srpska (RS).

"Zanimljivo je da Holbrooke to sada kaže, kada nema živog Alije Izetbegovića da odgovori. Do sada je on priznavao da je ime Republika Srpska njegova najveća greška.", rekao je Bakir Izetbegović za Dnevni avaz.

Dodaje kako postoji mogućnost da je njegov otac pristao na to, ali je to učinio pod pritiskom i ucjenama.

"Sjetite se kakvo je bilo stanje u zemlji tada, BiH je bila pod embargom, bili smo izloženi svakovrsnim pritiscima...", dodao je Izetbegović.

Izetbegovićev sin kaže da mu je poznato da je Holbrooke govorio o imenu Republika Srpska i nekih 49 posto teritorije BiH na kojoj su pobunjeni bosanski Srbi u vrijeme pregovora bili većina. Dodaje kako je njegov otac kategorički odbijao mogućnost postojanja RS, ali su Amerikanci bili ti koji su u Daytonu inzistirali na postojanju dviju teritorija u poslijeratnoj BiH.

"Oni su jednostavno rekli - to se mora dati Srbima!", tvrdi Izetbegović.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara