Bakota: Forum Crans Montana prilika za promidžbu RH

Forum Crans Montana bit će najveća političkogospodarska manifestacija u Hrvatskoj ove godine, koja će biti izvrsna prilika za političku, gospodarsku i turističku promidžbu zemlje, rečeno je u četvrtak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu.

"Organizacija ovako eminentnog međunarodnog skupa skrenut će pozornost svijeta na Hrvatsku, a također će otvoriti mogućnost hrvatskim gospodarskim subjektima da izravnim kontaktima unaprijede svoje poslovanje", rekao je državni tajnik u MVPEI-u Gordan Bakota na novinarskom briefingu uoči početka Crans Montana Foruma koji će se od 13. do 15. travnja održati u zagrebačkom hotelu Westin.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je dosad jako zaostajala za drugim zemljama kandidatima za EU, poput Rumunjske i Bugarske, u organizaciji većih međunardnih skupova, a predstojeći forum trebao bi biti početak promjene takvog stanja.

Kako je pojasnio Bakota, Forum Crans Montana održava se svake godine, najčeće u Švicarskoj ili Monacu, a zagrebački skup, naslovljen "Europske perspektive i regionalna suradnja", prvi je koji se održava u ovoj regiji.

"Osim gospodarskog aspekta, konferencija ima i veliku vanjskopolitičku važnost, jer se Hrvatska predstavlja kao zemlja kandidat za EU, koja djeluje aktivno prema regiji, koja se želi čim više približiti Bruxellesu", naglasio je Bakota.

Pomoćnik ministrice vanjskih polova i predsjednik organizacijskog odbora foruma David Sopta novinarima je rekao kako se na skupu očekuje između 400 i 500 sudionika iz dvadesetak zemalja, ali o konkretnim imenima nije želio puno pričati, jer se potvrde o dolasku brojnih potencijalnih gostiju tek očekuju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Soptinim riječima, hrvatski premijer Ivo Sanader poslao je pismo premijerima zemalja regije za neformalni sastanak u sklopu foruma, koji će se održati 16. travnja, jer su upravo izravni, ali neformalni susreti, kako je pojasnio Sopta, ključni na ovakvim konferencijama, jer se na njima vrlo često lakše riješe problemi nego na službenim sastancima.

Konferenciju će službeno otvoriti Sanader, a ona će se tijekom tri dana rada baviti nizom tema - od globalne i regionalne, osobito gospodarske, suradnje, preko proširenja Europske unije i stanja u regiji do razvoja demokracije, rekao je Sopta.

To znači da će sudionici u panel raspravama govoriti o financijskim pitanjima, turizmu, pitanjima manjina i vladavine prava, transatlantskim odnosima, prometnoj povezanosti, energetici, općenitim i ulaganjima u turizam, procesu proširenja EU s posebnim osvrtom na Hrvatsku, uz najavljeno sudjelovanje europskog povjerenika za proširenje Olija Rehna, i mnogim drugim.

"Hrvatska vlada naglasak će staviti na teme koje su joj u interesu, poput procesa proširenja EU, suradnje u energetici ili mogućnosti ulaganja u turizam", rekao je Sopta novinarima.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara