Balkan na popisu regija kojima prijeti rat: "Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba"

Balkan na popisu regija kojima prijeti rat: "Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba"
Foto: CFR
 
AMERIČKO Vijeće za međunarodne odnose (CFR) objavilo je popis svjetskih država kojima sljedeće godine prijete oružani sukobi, a na njemu se prvi put našao i Balkan.
 
Neprofitna organizacija CFR objavila je izvješće u kojem je označila svjetske države prema mogućnosti izbijanja oružanog sukoba u 2018. godini. U izvješću su objavljene karte svijeta u kojima su države označene s tri boje, prema razini opasnosti.
 
 
Crvenom bojom CFR je označio države u kojima je opasnost od oružanog sukoba visoka. Na ovoj karti označeni su SAD i Sjeverna Koreja zbog mogućih nuklearnih napada. Također je naveden mogući sukob članica NATO saveza i Rusije "zbog ruskog ponašanja u istočnoj Europi". CFR također navodi da je moguć sukob između Irana i SAD-a ili nekog od njegovih saveznika "zbog upletenosti Irana u regionalne konflikte i podržavanja militantnih skupina".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Države u kojima je opasnost od oružanog sukoba srednje velika označene su narančastom bojom. Među njima su Meksiko, gdje se predviđaju sukobi zbog rasta organiziranog kriminala, te Ukrajina, gdje je predviđen sukob sigurnosnih snaga i ruskih paravojnih snaga na istoku. Na ovoj karti su zbog sve većih regionalnih tenzija označene i Turska, Libanon, Izrael i Palestina, Irak, Jemen, Somalija, Pakistan, Indija, Japan, Kina i Mjanmar.
 
"Povećane napetosti i ekstremističko nasilje na Balkanu mogu dovesti do oružanih sukoba"
 
Hrvatska se nalazi na popisu država s umjerenom opasnošću od oružanog sukoba, koje su označene žutom bojom. CFR predviđa "povećane napetosti i ekstremističko nasilje u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, što može rezultirati političkom nestabilnošću i oružanim sukobima". Na toj (naslovnoj) karti su označene i Libija, Nigerija, Kongo i Zimbabve, uz ostale nestabilne afričke države.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz svjetske sukobe, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sukobi. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara