Balkanski čelnici dogovorili se o otvorenim i sigurnim granicama

ČELNICI zemalja zapadnog Balkana usuglasili su u četvrtak u Ohridu zajedničku strategiju o uspostavi "otvorenih i sigurnih" granica u regiji.

"Zemlje zapadnog Balkana započet će proces reformi radi uspostave otvorenih, ali sigurnih granica", navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka.

U tome će se slijediti standardi Europske unije u upravljanju granicama, uz potporu NATO-a, EU-e i OESS-a.

Konferencija je okupila ministre iz Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske. Nazočni su bili i glavni tajnik NATO-a George Robertson te civilni upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner. Hrvatsku je predstavljao potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek ocijenio je da je "s obzirom na osjetljivost pitanja granica, dogovor zemalja zapadnog Balkana da će u tom pitanju udružiti snage veliko postignuće".

Osobito je pozdravio činjenjicu što će pitanje granica biti rješavano u skladu s europskim standardima budući da zemlje regije žele ući u EU.

Busek je dodao da je jaka međunarodna potpora EU-e, NATO-a i OESS-a dokaz da će se regija pozabaviti organiziranim kriminalom i krijumčarenjem ljudi, droga i oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara