Balon Jure Radića je napokon puknuo, a ne smijemo ni likovati

Balon Jure Radića je napokon puknuo, a ne smijemo ni likovati

Foto: Davor Pongračić / Cropix

BILO JE dobro dok je trajalo, a trajalo je jako dugo, čak i predugo. Bilo je dobro dok je propuhivao mostove i napuhavao dionice. Dok je surađivao s predsjednicima, premijerima i ministrima, naročito ako su bili dioničari. Dok su se "poslovi stoljeća" gomilali poput krajinskih Srba u izbjegličkoj koloni. Dok je kupovao beskorisna zemljišta koja je svojim projektima pretvarao u suho zlato. Sve je bilo dobro dok se nekontrolirano napuhavao balon Jure Radića.

> Ekskluzivno: Završena istraga Hanfe, IGH i Tehnika nisu prevarili ulagače

> Fijasko stoljeća: Vlada nije iskoristila ugovorna jamstva za posao u Crnoj Gori

Stoga uopće nije čudno da je napokon puknuo. Jednom se i to moralo dogoditi. Ni to čudo nije moglo trajati dovijeka. Juru Radića su nekada davno "mučili vjetrovi" na Maslenici, a sada ga muče i političke oluje, i fantomske hidrocentrale, i državna jamstva, i nesposobna Vlada, i Haaški sud, i Zagrebačka burza, i sumnjivi partneri, i nepovjerljivi naručitelji, i recesija, i kriza, i podsmijeh javnosti...

Najgore je što moramo žaliti zbog Radićeva neuspjeha

Vjerojatno danas s nostalgijom evocira uspomene na nesretni Maslenički most. Kamo sreće da je to najgore što se Radiću, a i Hrvatskoj u njegovim raljama, dogodilo. Međutim, znate što je ipak najgore u cijeloj priči? To što smo se našli u situaciji da moramo čak i žaliti što IGH nije dobio posao u Crnoj Gori.

U ovoj situaciji u Hrvatskoj, u ovakvom građevinskom sektoru, s galopirajućom nezaposlenošću i mračnom perspektivom, propast još jednog Radićeva "posla stoljeća" više nego ikad ranije znači i propast dobrog dijela hrvatske građevine. A strmoglavi pad dionice IGH uzdrmat će i Zagrebačku burzu.

Bilo bi slatko likovati, ali...

Koliko god bi slatko bilo likovati nad činjenicom da se napokon raspuknuo taj Radićev mjehur od sapunice, što se konačno vidjelo da jedna fora ne vrijedi na duge staze, toliko treba žaliti što hrvatski građevinci neće dobiti posao u Crnoj Gori. Bez obzira na upozorenja da taj posao graniči sa sumanutom avanturom u crnogorskim vrletima, ipak bi predstavljao barem nekakvu mogućnost za zapošljavanje.

Da stvar bude još gora, pokazalo se da je HDZ-ova Vlada prvi put iznevjerila Juru Radića. Koliko god mu je pomagala kad nije trebala, ostavila ga je na cjedilu upravo kad nije smjela. Jer, kao što reče Radimir Čačić, "nevjerojatno nesposobna hrvatska Vlada nije znala odraditi ovaj posao i dati IGH-u ugovorna jamstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznevjerila ga majčica-država

A sjetimo se, koga je Jadranka Kosor prvog posjetila čim je stupila na dužnost premijerke? Upravo Juru Radića i Institut građevinarstva Hrvatske. Nasljednica Ive Sanadera najavila je da će krenuti utabanim stazama suradnje s čovjekom koji je od države dobivao apsolutno sve velike poslove (sjetimo se kako su novinari pukli od smijeha kad su otvorene ponude za terminal na Plesu i kad su čuli kako je poznato ime potuklo još poznatiju svjetsku konkurenciju), čovjekom koji je kupovao zemljište na lokacijama gdje će dobivati poslove od države, čovjekom koji se hvalio nepostojećim poslovima ne bi li dionicu dogurao do nečuvenih 12 tisuća kuna, čiji su dioničari bili resorni ministri... Činilo se da će se posao nastaviti kao i obično.

A kad ono, Jure Radić pretvorio se u "gubitnika stoljeća". Brani svoju dionicu odlučnošću branitelja Alama, s otprilike jednakim izgledima za uspjeh. IGH se od tvrtke koja navodno osvaja svijet, pretvorio u tvrtku od koje bježe naručitelji. Od poduzetnika koji dobiva sve poslove, Jure Radić pretvorio se u čovjeka kojemu propadaju svi poslovi. Carstvo se ruši kao kula od pijeska.

U vrijeme krize svode se računi

I što sad? E pa, sad bi se trebalo vidjeti koliko zapravo vrijedi IGH i koliko vrijedi "zlatni dodir" Jure Radića. Sad će se vidjeti koliko vrijedi vlast koja ga je podržavala, privilegirala i praktički pretvorila u monopolista. Vidjet će se koliko vrijedi i burzovna regulativa koja je u nekoliko navrata upozoravala Radića na umjetno napuhavanje cijene dionica. Kao što smo godinama promatrali kako se napuhava balon Jure Radića i IGH, sada ćemo vidjeti dokle će se ispuhati. Gdje je dno? I ima li ga uopće?

Jure Radić preživio je i Tuđmana i Račana, procvjetao pod Sanaderom i Mesićem, a sada je pitanje što će napraviti pod tandemom Kosor-Josipović. U vrijeme krize svode se računi, pa je tako vrijeme da se i IGH svede na pravu, realnu mjeru. A to vrijedi i za druge tvrtke izrasle tijekom Sanaderove vladavine.

Smijali smo se kad je dobivao poslove, a sad?

Do ovoga trenutka dobre vijesti za Juru Radića često su predstavljale loše vijesti za ostatak Hrvatske. Po toj logici, sada bi trebalo biti obrnuto. Međutim, nekako je teško doći do takvog zaključka. Ironično smo se smijali kad je Radić dobivao sve, pa i najmanje poslove, no sada kad ih gubi, više ništa nije smiješno.

Stjepan Mesić je izjavio da bi Hrvatska dobila upalu pluća ako bi se uzdrmao Ivica Todorić. Što će nas mučiti sad kad je uzdrman Jure Radić? Neće valjda opet vjetrovi?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara