Ban Ki-moon: Dajte vremena Hamasu i Fatahu

GLAVNI tajnik UN-a, Ban Ki-moon, koji se jučer vratio s 11-dnevnog puta po bliskom istoku, rekao je kako međunarodna zajednica mora dati vremena Hamasu i Fatahu da srede odnose unutar nove vlade, te kako se nada da će se ona pokoriti zahtjevima Bliskoistočnog Kvarteta (SAD, EU, UN, Rusija).

Kvartet je od nove vlade zatražio da ispuni tri fundamentalna zahtjeva – odrekne se nasilja, prizna Izrael i prijašnje dogovore PLO-a i Izraela. Budući da je Hamas dao samo blago obećanje kako će poštivati prijašnje dogovore PLO-a, većina međunarodne zajednice nastavila je s financijskom blokadom vlade.

Nakon povratka s bliskoistočnog puta, Ban je rekao kako ga je Ziad Abu Amr, nezavisni član nove vlade i ministar vanjskih poslova uvjerio da će vlada nastaviti putem suradnje s međunarodnim zahtjevima.

No, izvlačeći zaključke iz sastanaka koje je održao sa članovima palestinske vlade, Ban je natuknuo da bi "im moglo trebati vremena da riješe unutarnje nesuglasice".

"Zato se nadam da bi međunarodna zajednica, iako će ih nastavljati ohrabrivati da promijene svoje stavove i nastave raditi na ispunjenju međunarodnih zahtjeva, trebala biti strpljiva", rekao je Ban.

U sklopu svog posjeta Ban je bio prisutan na summitu Arapske lige prošli četvrtak na kojem je ponovno inicirana Saudijska inicijativa, mirovni plan arapskih zemalja i Izraela koji je bio stavljen na stranu otkad je prvi put iznesen 2002.

Rekao je da je ohrabren time što su arapski vođe "odlučni oko toga da ovo pitanje razmotre kao temelj izgrađivanja dobrih odnosa između Izraela i arapskih zemalja, posebno onih između Izraela i palestinskih vlasti".

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara