Ban Ki-moon: Izraelski plan za rušenje palestinskih domova u Jeruzalemu protuzakonit

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je danas da je izraelski plan rušenja palestinskih domova u istočnom Jeruzalemu kako bi se na tom mjestu sagradio arheološki park ilegalan.

Jeruzalemske gradske vlasti odobrile su početkom ovoga tjedna rušenje 22 kuće u vlasništvu Palestinaca u dijelu grada zvanom Silwan, koji je predviđen za preuređenje. No taj je potez izazvao val prosvjeda i negodovanja, kako u Izraelu, tako i iz pravca američke administracije, inače tradicionalnog izraelskog saveznika.

State Department: Rušenje palestinskih domova prouzročit će val nasilja u gradu

Ban Ki-moon upozorava da je plan za rušenje palestinskih kuća "suprotan međunarodnom zakonu" te da neće pridonijeti pokušajima obnove mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca. U izjavi koju je danas objavio ured glavnog tajnika UN-a izražava se zabrinutost zbog najavljenog rušenja palestinskih domova te se upozoravaju izraelske vlasti da će taj potez zaoštriti napetosti u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proteklih je dana kritika najavljenih namjera jeruzalemskih gradskih vlasti stigla i iz američkog State Departmenta, iz kojeg poručuju da će rušenje palestinskih domova vrlo vjerojatno prouzročiti nepovjerenje Palestinaca u lokalne vlasti i potaknuti val nasilja u gradu. Loše kritike na odluku jeruzalemskih vlasti iznio je i izraelski ministar obrane Ehud Barak, koji tvrdi kako je odluka donesena "u loše vrijeme" i bez osjećaja za situaciju u gradu.

Palestinci su posebno osjetljivi na prostor istočnog Jeruzalema, koji smatraju glavnim gradom buduće samostalne države za koju se već desetljećima bore. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara