Ban Ki-moon osudio Izrael zbog gradnje naselja

Ban Ki-moon osudio Izrael zbog gradnje naselja

Tekst: F.M.
Foto: AFP


GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je danas prilikom posjeta Zapadnoj obali da Izrael mora prestati širiti svoja naselja tamo, budući da je to ilegalno, a tijekom njegovog posjeta izraelski vojnici su ubili palestinskog tinejdžera.

Najava gradnje 1.600 novih domova za izraelske naseljenike u istočnoj Jeruzalemu, koji je pod kontrolom palestinske samouprave, pokrenula je novi val nasilja između dugogodišnjih neprijatelja, a zadnja je žrtva 16-godišnji Mohammed Qadus, kojeg su na kontrolnoj točki upucali i ubili izraelski vojnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ban je posjetio palestinski grad Ramalu, iz kojeg je imao odličan pogleda na izraelske enklave duboku u palestinskom teritoriju, a posjet je upriličio jedan dan nakon što su se predstavnici Kvarteta – Rusije, SAD-a, Kine i Velike Britanije, sastali u Moskvi i pokušali naći način za ponovnim pokretanjem mirovnih pregovora Palestinaca i Izraelaca.

"Svijet je osudio izraelske planove za gradnjom naselja u istočnom Jeruzalemu. Budimo jasni oko toga. Sva gradnja naselja je ilegalna bilo gdje u okupiranim teritorijima i mora biti prekinuta", rekao je Ban.

Šef UN-a uvjerio je svoje palestinske domaćine da međunarodna zajednica podržava palestinsku želju za državom, te je izrazio dodatnu zabrinutost zbog situacije u blokiranoj Gazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara