Ban Ki-moon osudio izraelsku kolonizaciju, Netanyahu oštro uzvratio: Potičeš terorizam

Ban Ki-moon osudio izraelsku kolonizaciju, Netanyahu oštro uzvratio: Potičeš terorizam

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon oštro je kritizirao nastavak izraelske kolonizacije okupirane Zapadne obale i pozvao na zamrzavanje gradnje, nakon čega mu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da "potiče terorizam".

Ban je u govoru pred Vijećem sigurnosti u raspravi o Bliskom istoku izjavio da je "duboko zabrinut" zbog novih izraelskih planova izgradnje stanova na Zapadnoj obali i nazvao ih "provokativnim inicijativama".

"Te provokativne inicijative samo dodatno podižu napetosti i štete izgledima za političko rješenje", ocijenio je.

"Za napredak prema miru, potrebno je zamrzavanje naseljavanja", rekao je. Nastavak gradnje "uvreda je palestinskom narodu i međunarodnoj zajednici... i u pitanje dovodi predanost Izraela rješenju dviju država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraelsko ministarstvo obrane je odobrilo planove izgradnje 153 nova stana u naseljima okupirane Zapadne obale, prema izraelskoj organizaciji koja se protivi naseljavanju La Paix Maintenant.

"Palestinci su sve frustriraniji pod utegom polustoljetne okupacije i paralize mirovnog procesa", rekao je pred članovima Vijeća sigurnosti.

Netanyahu žestoko uzvratio

Od Palestinaca je zatražio da prihvate pomirbu, a od zemalja donatora izdašnije financiranje obnove Pojasa Gaze, ocijenivši da tamošnje "opasno" humanitarno stanje ugrožava regionalnu sigurnost. Glavni tajnik je ponovio da osuđuje palestinske napade na izraelske civile posljednjih mjeseci i raketne napade iz Gaze na Izrael.

Nakon Banovog govora pred Vijećem sigurnosti, izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je glavnog tajnika UN-a za "poticanje terorizma" .

"Komentari glavnog tajnika UN-a potiču terorizam", ustvrdio je Netanyahu u pisanoj izjavi objavljenoj u Jeruzalemu. "Nema opravdanja za terorizam, palestinske ubojice ne žele izgraditi jednu državu, oni žele uništiti jednu državu", smatra izraelski premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara