Ban Ki-Moon: Ovakva razina ljudske patnje nije zabilježena od osnivanja UN-a

Ban Ki-Moon: Ovakva razina ljudske patnje nije zabilježena od osnivanja UN-a

Foto: Hina, 123rf

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon kritizirao je bogate zapadne zemlje koje nisu poslale visoka državna izaslanstva na svjetski humanitarni summit u Istanbulu upozorivši da je ljudska patnja dostigla rekordne razine te da su potrebne hitne reforme.

"Pomalo je razočaravajuće da neki svjetski čelnici nisu mogli biti ovdje, posebice iz sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), osim njemačke kancelarke Angele Merkel", kazao je Ban na tiskovnoj konferenciji uoči završetka summita.

"Odsustvo tih čelnika na ovome skupu ne može biti isprika za izostanak akcije", rekao je on dodavši da summit svejedno mora biti "ponosan" na to da je napravljen napredak u mijenjanju načina isporuke pomoći koju diljem svijeta treba ovoga trenutka 125 milijuna ljudi.

"Došli smo do razine ljudske patnje kakva nije zabilježena od osnivanja Ujedinjenih naroda", istaknuo je glavni tajnik svjetske organizacije.

Na summitu u Istanbulu, prvom takve vrste do sada, sudjelovalo je oko 9.000 ljudi. Prema podacima Ujedinjenih naroda, do sada je prikupljeno samo 18 posto od 20 milijardi dolara, koliko je za humanitarnu pomoć potrebno ove godine.

Glavni donatori i UN-ove agencije složili su se na summitu da se  svake godine za 1 milijardu dolara smanji neefikasnost, kao način da se pojačaju fondovi.  

Neke skupine poput Liječnika bez granica (MSF) bile su vrlo kritične na skupu, navodeći da on nije napravio dovoljno kako bi istaknuo neodgovornost zemalja koje tijekom rata napadaju bolnice i škole.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara