Banac: Dogovor s SDP-om manjkav, ali smo zadovoljni

DOGOVOR LS-a i SDP-a o predizbornom koaliranju pun je manjkavosti, ali je ipak zadovoljavajući jer bi povratak HDZ-a na vlast kompromitirao rezultate započetih reformi, izjavio je danas predsjednik LS-a Ivo Banac.

LS je s SDP-om koalirao u 6. izbornoj jedinici, te u 4. i 10., u kojima su na listama SDP-a i LS-a i kandidati Libre.

U preostalih sedam izbornih jedinica u Hrvatskoj kandidati LS-a su na listama SDP-a.

"Ovakav dogovor pun je manjkavosti i ne pruža potpunu sinergiju , no zadovoljni smo jer bi povratak HDZ-a iskompromitirao dosadašnje rezultate započetih reformi", kazao je Banac na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je da je njegova stranka i HNS-u nudila "koncentraciju građanskih snaga", ali da "HNS ne razmišlja o tome, nego kako dobiti što veći dio izbornog kolača".

Dosadašnjem koalicijskom partneru HSS-u Banac zamjera "sebičnu i kratkovidnu politiku", zbog koje je, smatra, ta stranka u koalicijskim krizama nastupala nekonstruktivno.

Banac je izvijestio da je LS kandidirao svoje liste i u 12. izbornoj jedinici, u kojoj glasuju nacionalne manjine, kojima je poručio da će LS u novom sazivu Sabora nastaviti promicati manjinske interese.

U 11. izbornoj jedinici za dijasporu, kaže, neće sudjelovati, jer tu jedinicu smatraju nepostojećom. Vladajućoj koaliciji u grijehe ubraja što kroz izmjene Izbornog zakona nije ukinula 11. jedinicu, koja je, po Bancu, "kontinuitet Tuđmanove politike podjele BiH".

Izborni zakon, po njegovu mišljenju, ima i niz drugih nedostataka. "Riječ je o zakonu koji generira mediokritetstvo i veže ruke onima koji su voljni riskirati", kazao je Banac, ocjenjujući da je "podjela na lijevi i desni blok u građanima izazvala strah od trećeg puta".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara