Banac: Zbog pritisaka iz HDZ-a Tanković odustao od zajedničkog kluba LS/SDA

PREDSJEDNIK LS-a Ivo Banac ustvrdio je danas da je predsjednik SDA i zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Šemsko Tanković, zbog pritisaka iz vrha HDZ-a, odustao od postignutog dogovora o zajedničkom parlamentarnom klubu dviju stranaka.

Banac je, na konferenciji za novinare, ustvrdio da je Tanković od dogovorenog zajedničkog kluba odustao tek nakon što je Banac od saborskog Tajništva službeno zatražio da registrira klub. Tanković je, tvrdi Banac, pojasnio da je "na SDA izvršen pritisak iz HDZ-a, prema kojem SDA ima obveze".

"Očito je da je manjinska politika HDZ-a politička kontrola, manipulacija i nametanje vazalskih odnosa manjinama", rekao je Banac, ocjenjujući da manjinske stranke "ako su pristale na to, same snose odgovornost za položaj u kojem su se našle", a Tankoviću je poručio da "u politici, osim pragmatičnosti, postoji i zadana riječ, osjećaj za realnost, kao i vjerolomstvo, koje se kažnjava".

Osvrnuo se i na izjave predsjednika HSLS-a Ivana Čehoka, koji je, komentirajući najave ponovnog spajanja triju liberalnih stranaka, na stranačkom izbornom saboru u subotu izjavio da bi "radije koalirao s Račanom nego s njegovim protezama".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te izjave, po Bancu, pokazuju da HSLS-ovi lideri "nikad nisu ozbiljno željeli okrupnjavanje liberalne opcije".

Komentirao je i rezultate jučerašnjih prijevremenih izbora za Skupštinu Osječko-baranjske županije, na kojima je njegova stranka osvojila 6,16 posto glasova birača i tri vijećnička mjesta.

Odaziv birača od oko 35 posto Banac je ocijenio "vrlo niskim", rezultate vlastite stranke ocijenio je "slabijim od očekivanih", ističući da su ti rezultati ipak dobra podloga za daljni rad LS-a u Slavoniji i Baranji i za lokalne izbore slijedeće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara