Drastičan rast cijena banana, do Uskrsa će koštati 15 kuna po kilogramu

Drastičan rast cijena banana, do Uskrsa će koštati 15 kuna po kilogramu
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić
 
CIJENE banana posljednjih mjesec dana porasle su 30 posto. Trenutno im je u trgovinama cijena između 10 i 13 kuna, a do Uskrsa se očekuje povećanje cijena pa bi kilogram banana mogao biti u prodaji i po 15 kuna. 
 
Kako doznajemo, za sve je krivo nevrijeme u zemljama u kojima se uzgaja najviše banana.

"Glavni uzrok porasta cijena bana koje su i inače visoke u razdoblju prije i poslije Uskrsa jest nedostatak banana na svjetskim tržištima. Filipini, Kostarika i Kolumbija, veliki izvoznici banana su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta pretrpjeli velike štete u proizvodnji i zbog toga ne mogu na svjetska tržišta isporučivati uobičajene količine banana", kazao je za Index Miljenko Preložnjak iz tvrtke Pacific Fruit, jedne od najvećih uvoznika banana u Hrvatskoj.

"Nezabilježen porast cijena u zemljama izvoznicama"


"Taj nedostatak je prouzročio nezabilježen porast cijena u ostalim zemljama izvoznicama, prvenstveno u Ekvadoru, najvećoj zemlji izvoznici", tumači nam Preložnjak.
 
Dodaje kako su cijene koje se danas bilježe na tržištima banana najviše u dvadeset i sedam godina koliko radi na uvozu banana te kako će još rasti sve do Uskrsa, kad očekuje da bi kilogram banana u dućanima mogao biti u prodaji 15 kuna po kilogramu.
 
"Oporavak proizvodnje predviđa se za sredinu travnja pa bi cijene tada mogle pasti u proizvođačkim zemljama, a onda i kod nas", kazao je Preložnjak.
 
Uzroci visokih cijena nevrijeme, štrajk i politička previranja
 
Prema informacijama Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, cijene banana u ovom razdoblju tradicionalno rastu zbog povećane potražnje. Veleprodajne su cijene banana u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko tjedana porasle i 46% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 
 
Posljednjih je tjedana rast cijena banana bio uzrokovan mnogobrojnim razlozima - od vremenskih uvjeta do političkih previranja u državama koje su najveći izvoznici banana. Zbog toga je došlo do problema u opskrbi tržišta bananama. 
 
U Hondurasu su radnici jednog od najvećih uzgajivača banana bili u štrajku, a zemlja je opterećena lošom općom političkom situacijom. U Gvatemali je zbog zahlađenja, a u Kostariki zbog obilnih oborina došlo do zastoja u opskrbi.
 
Zbog tih je razloga povećana potražnja iz Ekvadora zbog čega su i cijene više. Situacija na području Centralne Amerike počela se stabilizirati, no utjecaj tog poremećaja osjećat će se još tjednima.

Jedemo jednu sortu banane
 
Sorta banana koje najčešće nalazimo u trgovinama jest Cavendish. Za razliku od većine drugih biljaka, one se uzgajaju iz reznica, odnosno izdanaka drugih banana, a ne iz sjemenja. 
 
To znači da su sve Cavendish banane zapravo klonovi s identičnim genotipom, zbog čega dijele i identičnu osjetljivost na određene bolesti. To pak bolestima omogućuje da se šire poput šumskog požara. 
 
Radi se o najukusnijoj sorti banana. Hrvatska godišnje uveze oko pola milijuna kartona te sorte što je nešto više od osam milijuna kilograma banana. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara