Banja Luka plakatima "Ponos grada" slavi medalje učenika. A Zagreb?

Banja Luka plakatima "Ponos grada" slavi medalje učenika. A Zagreb?
Foto: Gradska uprava Banja Luke

GRADSKA uprava Banje Luke, drugog po veličini grada u Bosni i Hercegovini, odlučila je pohvaliti svoje učenike koji su na prestižnom međunarodnom natjecanju iz prirodnih znanosti u Moskvi ekipno osvojili treće mjesto.

Banja Luka je u njihovu čast postavila ogromne plakate po ulicama na kojima jasno ističe kako su oni ponos njihova grada. Takva njihova odluka je za svaku pohvalu i automatski se nameće pitanje kako je naša gradska uprava, koja se diči ulaganjem u znanost i obrazovanje, obilježila uspjeh naših učenika – pogotovo kada se uzme u obzir  da su oni na istom natjecanju prešišali one iz Banje Luke, odnosno ekipno i pojedinačno imali bolje rezultate.

Mi smo zauzeli 2. mjesto, a ništa od plakata

Na Međunarodnoj olimpijadi metropola koja je prošlog tjedna održana u Moskvi, učenici banjalučke gimnazije osvojili su jednu srebrnu i četiri brončane medalje, dok su učenici zagrebačkih gimnazija osvojili čak tri zlatne medalje, četiri srebrne i jednu brončanu, a u ukupnom su poretku ponosno zauzeli 2. mjesto.

Banja Luka je to proslavila plakatima s natpisom “Ponos našega grada“ na kojima je svoje gimnazijalce nazvala osvajačima medalja, a mi?

O tom su plasmanu naših učenika pisali portali, a na službenim stranicama Grada Zagreba iskrsnule su slike s 4. Međunarodne olimpijade i upućene su čestitke. Učenike će možda jednom ugostiti gradonačelnik Milan Bandić, kao što je to napravio prijašnjih godina ili kao što je to nedavno uradio povodom uspjeha hrvatskih srednjoškolca informatičara koji su na 26. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi osvojili jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.

Bljedunjave lovorike

No, jesu li ti znakovi pažnje uistinu dovoljni kako bi se primjereno pohvalio trud naših mladih nada i potaknula izvrsnost i želja za znanjem kod njihovih kolega? Nekako se naše lovorike čine bljedunjavim i birokratsko odrađenim kada se uspoređuju s onima iz Banje Luke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara