Banja Luka: Predstavljen projekt obnove srušene džamije

PONOVNA izgradnja džamije Ferhadije, koja je srušena eksplozivom u svibnju 1993. godine, trajat će četiri godine i stajati 12 milijuna KM, kazao je u četvrtak prilikom predstavljanja projekta obnove Muhamed Hamidović, dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i voditelj tima od 28 stručnjaka koji je godinu dana bio angažiran na ovoj zadaći.

Hamidović je rekao da će obnovljena građevina biti potpuno autentična i od autentičnog materijala, a podizat će se tradicionalnim postupkom.

Naime, oko 80 posto originalnog materijala, a riječ je uglavnom o skupocjenoj i rijetkoj kristalnoj sedri, nalazi se na gradskom deponiju ispod sloja smeća debelog petnaest metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedostajuće količine pribavit će se iz kamenoloma u okolici Banja Luke i Kostajnice, rečeno je prilikom predstavljanja.

Predstavljanju projekta nazočili su potpredsjednici Republike Srpske Adil Osmanović i Ivan Tomljenović, muftija banjalučki Edhem Čamidžić, dogradonačelnik Omer Visić i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, koji ponovnu izgradnju ove bogomolje vidi kao "zajednički posao u kojem svi moramo istrajati".

Džamija Ferhadija sagrađena je 1579. godine i nalazi se kao spomenik kulture Prve kategorije na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Temeljni kamen za njezinu obnovu položen je 18. lipnja 2001. godine, nakon što je prvi takav pokušaj zakazan za 7. svibnja iste godine propao zbog krvavih nereda u kojima je spaljeno sedam autobusa i desetak osobnih automobila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara