Barikade i plamteći automobili na ulicama Kopenhagena

Barikade i plamteći automobili na ulicama Kopenhagena

SPOR oko "Ungdomshuseta", zgrade u Kopenhagenu koja je desetljećima bila dom skvotera i radikalnih ljevičara, u noći od petka na subotu izazvao je ne samo eksploziju nasilja u Danskoj nego i prosvjede u mnogim drugim zemljama Europe.

Policija je skvotere i ljevičare izbacila iz zgrade te time ispunila sudski nalog kojim je vlasništvo nad zgradom dobila funndamentalistička protestantska sekta "Faderhuset".

Međutim, glasnogovornik "Omladinskog centra" - kako su skvoteri nazivali svoj bivši dom - izjavio je da na ulicama Kopenhagena neće biti mira sve dok im se ne vrati Ungodmshuset.

Policija je takve prijetnje shvatila sasvim ozbiljno, s obzirom da su prosvjedi protiv deložacije skvotera u prosincu izazvali nezapamćene nerede u Kopenhagenu te uhićenje 300 osoba.

Sinoć su se u Kopenhagenu pojavile barikade, a aktivisti su bacali Molotovljeve koktele na policiju i palili automobile na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je samo u četvrtak - kada je izvršen prepad na "Ungdomshuset" - uhitila 217 osoba, među kojima je veliki broj stranih državljana. Pretpostavlja se da je riječ o anarhistima, skvoterima i radikalnim ljevičarima koji su došli u pomoć svojim ideološkim istomišljenicima.

Napetost, osim u četvrti Norrebro, gdje se nalazi "Ungdosmshuset", postoji i u "Christianshavnu", četvrti gdje već desetljećima postoji samoproglašena (i od vlasti tolerirana) hipi-komuna.

Neredi u Kopenhagenu su izazvali i prosvjede ljevičara pred danskim veleposlanstvima u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj i Austriji.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara