Barroso: Slovensko-hrvatska pitanja riješiti bez miješanja Bruxellesa

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso boravit će u srijedu i četvrtak idućeg tjedna u svom prvom posjetu Sloveniji, a u razgovoru za slovenske medije pred dolazak u Ljubljanu među ostalim se osvrnuo na otvorena slovenskohrvatska pitanja, izražavajući nadu da će biti riješena bilateralno i u konstruktivnom duhu, a ne uz miješanje Bruxellesa.

"Nadam se da je bilateralni problemi biti riješeni bilateralno. Ne smije ih se rješavati u širem okviru", rekao je Barroso u razgovoru za dopisnike slovenskih medija u Bruxellesu.

Barroso je dodao da se nada da će do bilateralnih rješenja za otvorena pitanja Ljubljane i Zagreba doći "u dobrom i konstruktivnom duhu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o svom nedavnom posjetu Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini, Barroso je naglasio da Europska unija nudi mogućnost članstva uz ispunjenje potrebnih uvjeta, među kojima je i suradnja sa haškim sudom, te da ne postoji kolektivni pristup državama u regiji.

"Svaku državu treba cijeniti po njenim rezultatima, to nije kolektivni pristup. Nudimo članstvo u EU, ali je za to potrebno uložiti mnogo truda i rada", rekao je Barroso, osvrnuvši se na poruke svoje nedavne turneje po državama u regiji.

Barroso je rekao da se nada da će Slovenija postati model velikih ambicija koje postoje u Europskoj uniji, jer će kao prva od novih članica predsjedavati EU-om u prvoj polovici 2008. godine, a ima i najviše mogućnosti da kao prva od novih članica preuzme zajedničku europsku valutu euro.

Predsjednik Europske komisije ocijenio je, u razgovoru za slovenske novinare, da ne očekuje bitan pomak u raspravama o europskom ustavu prije iduće godine, kad će se u Francuskoj i Nizozemskoj, koje su ustav odbacile na referendumu, održati parlamentarni izbori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara