Barroso: Španjolska može biti ključna za sudbinu ustava EU-a

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u ponedje ljak Španjolcima da bi njihova odluka na referendumu o europskom ustavu mogla utjecati na sudbinu ustavnog ugovora i u drugim zemljama članicama EU-a.

Barroso je prvi od visokih europskih dužnosnika koji će ovoga tjedna posjetiti Španjolsku kako bi pomogli vladajućim socijalistima da uvjere građane da podrže Ustav EU-a na prvom nacionalnom referendumu o tom pitanju predviđenom za 20. veljače.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i talijanski premijer Silvio Berlusconi pridružit će se u petak u Barceloni španjolskom premijeru Joseu Luisu Zapateru na skupu potpore prvom europskom ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovaj referendum važan je Španjolsku, ali je isto tako vrlo važan i za Europu. Njegov rezultat ... očito će utjecati na proces ratifikacije u drugim zemljama članicama", rekao je Barroso u govoru u Alcala de Henaresu, u blizini Madrida.

Gotovo je izvjesno da će Španjolci podržati Ustav EU-a, za koji lobiraju i vladajući socijalisti i oporbeni narodnjaci, no uspjeh referenduma ovisi ponajviše o odazivu glasača, ocjenjuju analitičari.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara