Bartul Matijaca: "New Age osjeća se kao napuštanje koncepta nacionalne države"

PROČELNIK Odjela za psihološku medicinu, etnopsihijatriju i antroplogiju Matice hrvatske Bartul Matijaca rekao je večeras govoreći o ideologiji "novog doba" da se "u politici holistički new age osjeća kao napuštanje koncepta nacionalne države i uspostava globalnoga poretka kojem je sve podređeno".

"U kulturi se tako uništava nacionalni identitet i općekulturne vrijednosti, a pojedincu se briše vlastiti identiteti uključujući ga u svemirski", izjavio je Matijaca na tribini "Novo doba - antropološki i psihološki aspekti" održanoj u Matici hrvatskoj.

On je također ustvrdio kako se "ideologija new agea osjeća u školstvu progonom križeva iz škola, dok se u znanosti Decartesa i Newtona skoro proglašava zlotvorima".

Nudi se posvemašnje tehniziranje svijeta u ime kozmičke sreće u kojoj nestaje svaka želja, rekao je Matijaca i dometnuo kako time čovjek upravo prestaje biti vječni tragač, zapravo ono što ga i čini čovjekom.

Matijaca je svoje predavanje počeo analizom, kako je rekao, programatske pjesme Johna Lennona "Imagine". Tom pjesmom Lennon je, po tumačenju Bartula Matijace, najavio dekristijanizaciju svijeta, nestanak država, religija, imetka i uspostavu jedne vrste utopijskoga socijalizma, a koja je danas vidljiva kroz uspostavu ideologije "novoga doba".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideologija "novoga doba" javila se šezdesetih godina u Kaliforniji, a kreatori su joj bili u Esalenskom institutu, središtu za psihološka i psihijatrijska istraživanja koji je promicao uporabu opojnih droga, rekao je Matijaca ustvrdivši kako su tu ideologiju pronosili predstavnici hipi pokreta, dok se u Europi ta ideologija počela širiti iz Škotske.

Ideologija novoga doba sastojala se od tri razine, kazao je Matijaca i dodao kako je prva tzv. "velika prekretnica" koja se dijeli na dvije grane - "razdoblja vodenjaka" i "formiranja globalnoga mozga Geje", druga je holizam odnosno metafizički totalitet cjeline, a treća "osobna preobrazba" ili "interiorizacija holizma".

Matijaca je pojasnio i ključne pojmove "new agea" kao što su mistika, okultno, ezoterija, teozofija, antropozofija, gnoza-gnosticizam, astrologija, panteizam, reinkarnacija, animizam, kanaliziranje ili chanelling, spiritizam, mantika, vizualizacija, energija, čakre, energetski meridijan, joga, karma, matra, transcendentalna meditacija, nirvana, tantrizam i tantra sky dancing.

(Hina)mk ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara