Baskijski premijer traži "slobodni savez" sa Španjolskom

BASKIJSKI regionalni premijer Juan Jose Ibarretxe u petak je objavio kontroverzni prijedlog da se regija na sjeveru Španjolske otcjepi od zemlje, te da se formira "slobodni savez" Španjolske i Baskije.

Ibarretxe je pred baskijskim parlamentom kazao da bi status blizak neovisnosti pomogao u zaustavljanju terorizma i baskijske separatističke organizacija ETA-e u regiji koja ima oko 2,1 milijun stanovnika.

Prkoseći zahtjevima vlade španjolskog premijera Jose Marie Aznara, Ibarretxe je pozvao na održavanje referenduma o "slobodnom savezu", čak i protiv volje Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladin glasnogovornik Eduardo Zaplana rekao je da će vlada pokrenuti pravnu akciju kako bi blokirala Ibarretxeov plan.

Baskijski premijer nada se kako će baskijski parlament prihvatiti njegov prijedlog u roku od godinu dana, nakon čega bi počeli pregovori sa Španjolskom, a 2005. održao bi se referendum o statusu Baskije.

Njegov prijedlog također predviđa i opciju neovisne Baskije. Ibarretxe je naglasio da Baskija neće napraviti nikakve "jednostrane" korake prema samoodređenju, te da bi se referendum mogao održati samo "ako ne bude nasilja", čime je, kako se čini, pozvao ETA-u da proglasi prekid vatre.

Španjolske stranke optužile su Ibarretxea da ohrabruje ETA-in terorizam, ali je premijer naglasio da je cilj njegova plana "zauvijek izbaciti ETA-u iz naših života".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara