Bauk o budućem predsjedniku SDP-a: On će izaći pred stranku i reći - Drugovi, za mnom

Bauk o budućem predsjedniku SDP-a: On će izaći pred stranku i reći - Drugovi, za mnom
Screenshot: RTL

NAKON debakla SDP-a na parlamentarnim izborima slijede unutarstranački izbori u toj stranci koji će se vjerojatno održati u rujnu.

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk zagovara smjer u kojem bi se podržao jedan kandidat za novog predsjednika stranke.

"To bi bilo dobro, a hoće li biti tako, ovisi o događajima koji će se razvijati u ovom i sljedećem tjednu. Mi imamo odredbe o kandidiranju i ono je relativno slobodno", rekao je Bauk u RTL-u Danas i dodao kako će se vidjeti koliko će biti kandidata.

"Ja sam u izbornoj noći i dan poslije rekao da su građani pokazali palac dolje SDP-u i nekim kandidatima, ali i ipak pokazali nekim kandidatima palac gore. Mislim da u krugu tih kandidata treba tražiti nekoga tko ima legitimitet da nas okupi i povede u lokalne izbore i onda dalje. Nadam se da će se uskoro saznati tko će biti pretendenti i da će se bez sektašenja i vraćanja u prošlost okupiti najbolje što SDP ima", kaže Bauk i dodaje da treba primijeniti broj glasova na sve, uključujući i lokalne izbore. 

"Drugovi, za mnom"

Komentirao je i svoje ambicije: "Nisam još odlučio u ovom trenutku, ali mislim da je nakon tri mandata u Predsjedništvu nepotrebno da budem i četvrti put."

Kaže da međusobnih sastanaka unutar stranke ima mnogo, da se razgovara i najprije treba vidjeti tko uopće ima želju i ambiciju prihvatiti se teškog i zahtjevnog posla.

Nije želio reći koliko je SDP blizu dogovoru i jednom imenu za novog predsjednika stranke.

"Nije to da se objavi ime i da se onda pusti bijeli dim. Onaj tko se bude kandidirao, izaći će ispred građana, ispred stranke i reći: 'Drugovi, za mnom.'"

Na pitanje ima li jamstava da će se stvari u SDP-u promijeniti, Bauk je odgovorio: "Jamstva nema, nade ima."

"Nadam se da Plenković neće biti kao Sanader koji je isto sa 66 dobio drugi mandat"

Bauk je istaknuo da SDP treba izvući određene pouke iz rezultata koji je ostvarila koalicija okupljena oko platforme Možemo!.

"Naši građani uvijek moraju znati naše jasne pozicije: između dužnika i banaka, mi smo na strani dužnika, između radnika i poslodavaca, mi smo na strani radnika. Između potrošača i kompanija, mi smo na strani potrošača. Prioriteti su nam zdravstvo, obrazovanje, kultura, informatizacija. Zanimljiva kratica, ZOKI. Od njega očito ne možemo pobjeći", rekao je Bauk.

Na kraju je iznio svoja očekivanja od nove vlade: "HDZ je dobio izbore uvjerljivije nego što se očekivalo, dobio je 66 mandata. 2007. je Ivo Sanader sa 66 dobio drugi mandat. Samo očekujem da Andrej Plenković neće biti Ivo Sanader koji je sa 66 dobio drugi mandat i da se neće tako ponašati."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara