Bauk: Sindikati su napravili dribling i potpise za Zakon o radu pretvorili u one za referendum o referendumu

Screenshot: HTV

SINDIKATI i dalje od Vlade traže da im se odgovori zašto se ne poštuje sporazum HDZ-ove vlade i socijalnih partnera o organiziranja referenduma o referendumu koji se trebao održati kada i onaj o ulasku u Europsku uniju.

"Tražimo referendum, na kojemu će biti pitanje Jeste li za to da 200.000 potpisa prikupljenih u 30 dana bude dostatan uvjet za raspisivanje referenduma?", kazao je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata.

Podsjetimo, u ljeto 2010. godine sindikati nisu bili zadovoljni rokovima i uvjetima za raspisivanje referenduma, ali su ipak u kratkom roku uspjeli prikupiti 813.016 potpisa protiv izmjene Zakona o radu. Na taj su način stavili pritisak na tadašnju Vladu, koja je Zakon povukla iz procedure, te je referendum otkazan. Potom su s Vladom dogovorili da se istovremeno s održavanjem referenduma o ulasku u EU održi i referendum o referendumu na kojim bi građani trebali prihvatiti ili odbaciti nove kriterije za raspisivanje referenduma.

Sindikati su napravili dribling

Međutim, iako se sindikati pozivaju upravo na taj dogovor, novi ministar uprave Arsen Bauk u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo ponudio je svoj pogled na tu situaciju, ustvrdivši kako se tu radi o odvojenim procesima.

"Ovo građanima mora biti jasno. Sindikati su prikupljali potpise za Zakon o radu i u tom su dijelu ostvarili cilj. A onda su napravili jedan dribling da bi prikupljanje potpisa o Zakonu o radu pretvorili u prikupljanje potpisa o referendumu o referendumu. To nema veze jedno s drugim", istaknuo je Bauk.

Sindikati 22. siječnja ipak idu u prikupljanje potpisa građana

"Bit će izmjena Zakona o referendumu, kojima će se olakšati provođenje referenduma. Uz to bi još mogle ići i promjene Ustava, o čemu još treba razgovarati, ali 22. siječnja to nije najvažnija stvar", dodao je Bauk. "Ali te promjene Ustava sad neće ići", dobacio je Matijašević.

Bilo kako bilo, sindikati su odlučili - od 22. siječnja do 5. veljače će ipak prikupljati potpise građana za referendum o referendumu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara