Baza za satelitsko mjerenje globalne emisije metana bit će na Novom Zelandu

Baza za satelitsko mjerenje globalne emisije metana bit će na Novom Zelandu
Ilustracija: EPA

BAZA satelitske misije mjerenja globalne emisije metana iz naftnih i plinskih postrojenja bit će na Novom Zelandu, objavila je vlada te zemlje i ta će se mjerenja obavljati u suradnji s američkom organizacijom za zaštitu okoliša.

MethaneSAT trebao bi se lansirati 2022. i zadaća mu je locirati i mjeriti metan iz ljudskih izvora širom svijeta te će pružati podatke za praćenje i smanjivanje tih emisija, objavila je vlada u Wellingtonu u priopćenju.

Projekt će se ostvariti u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Environmental Defense Fund i označava prvu suradnju Novog Zelanda u svemirskom programu koji se financira iz proračuna.

Uloženi milijuni dolara 

U toj zemlji bit će kontrolni centar misije a država je uložila 26 milijuna novozelandskih dolara u projekt.

"Ključni dio investicije od 26 milijuna dolara je financiranje izgradnje i rada zemaljskog kontrolnog centra misije na Novom Zelandu", objavila je ministrica znanosti, istraživanja i inovacija Megan Woods.

"To će omogućiti da povećamo svoje kapacitete u sektoru svemirskih istraživanja i da sudjelujemo u budućim svemirskim misijama".

Iako je prioritet prikupiti podatke o emisijama naftne i plinske industrije, Novi Zeland također planira istražiti mogućnost korištenja tih podataka u istraživanju emisija plinova koje nastaju u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu.

Kontrola emisije plinova koje oslobađa stoka važno je pitanje za Novi Zeland koji je postavio cilj postizanja ugljične ravnoteže do 2025.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara