BBC cenzurirao popularnu TV-seriju da se ne zamjeri muslimanima

UPRAVA BBC-ja, britanske javne televizije koja se donedavno držala oličenjem televizijskog profesionalizma, cenzurirala je dvije epizode "Casualtyja", popularne TV-serije koja prikazuje život odjela hitne službe u jednoj fiktivnoj britanskoj bolnici.

Sporne epizode su se ticale krvavih posljedica terorističkog napada koji su, prema originalnom scenariju, trebali izvesti muslimanski ekstremisti.

Međutim, urednici Dramskog programa BBC-ja su autorima rekla da od snimanja epizoda neće biti ništa ako ne izmijene scenarij, koji, prema njihovom mišljenju, "izaziva negativne stereotipove i uznemirenost među muslimanskom zajednicom".

Scenaristi "Casualtyja" su poslušali zapovijed te će tako odgovornost za dizanje autobusa u zrak biti pripisana ekstremnim borcima za prava životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka BBC-ja je izazvala zgražanje u velikom dijelu britanske javnosti. Jedan od kritičara je i Lord Tebbit, bivši čelnik britanskih konzervativaca koji je 1984. godine teško ozlijeđen u IRA-inom bombaškom napadu. Tebbit je rekao kako 1980-ih BBC nije imao nikakvih skrupula prilikom korištenja IRA-e i njenih terorističkih aktivnosti u svom igranom programu. BBC je nazvao "taocem političke korektnosti" karakteristične za laburističku vladu Tonyja Blaira.

BBC-jeva cenzura je, pak, koincidirala s vijestima da privatna TV-kuća Channel Four namjerava prikazati dvodijelni TV-film "Britz" među kojim protagonistima se nalazi mlada britanska muslimanka koja, nakon puta u Pakistan, kao bombaš-samoubojica u Londonu ubija na desetine nedužnih ljudi.

 

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara