BBC: Isprika srpskog vođe za masakr u Vukovaru iz 1991. godine

Screenshot: BBC

SVJETSKI i regionalni mediji dali su mnogo prostora posjetu i isprici srpskog predsjednika Borisa Tadića za nevine žrtve u Vukovaru. Britanski BBC objavljuje tekst pod naslovom "Vođa Srbije ispričao se za vukovarski masakr iz 1991. godine".

Navode kako je Boris Tadić prvi srpski predsjednik koji je odao počast hrvatskim žrtvama bezumnog masakra iz 1991. godine. "Tijekom posjeta spomen domu na 260 žrtava, Tadić je u izjavi izrazio ispriku i žaljenje", piše BBC te dodaje kako je Vukovar pao u studenom 1991. godine nakon tromjesečne okupacije od strane JNA na čijem čelu su bili Srbi. Dalje navode kako su žrtve masakra bile u vukovarskoj bolnici.

"Odvedeni na mjesto gdje je bila svinjogojska farma i ubijeni"

"No dva dana nakon pada Vukovara, odvedeni su na mjesto gdje je bila svinjogojska farma i ubijeni, a njihova tijela bačena su u masovnu grobnicu", piše BBC. U tekstu se navodi i kako je dio hrvatskih desničarskih stranaka i udruga branitelja prosvjedovalo, jer smatraju da je Tadićeva isprika bezvrijedna s obzirom da došao u "neslužbeni" posjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srpskim elektronskim medijima je dolazak predsjednika Tadića u Vukovar vijesti dana. RTS u tekst pod naslovom "Tadić u Hrvatskoj" citira riječi srpskog predsjednika da se priznanjem zločina stvaraju mogućnosti za oproštaj i pomirenje te izjavu hrvatskog predsjednika da će se tim činom dati novi poticaj za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa.

"Tadić se u Vukovaru ispričao za Ovčaru"

B92 u tekstu pod naslovom "Tadićeva isprika na Ovčari" ističe da su dva predsjednika položila vijence na spomen obilježje masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara te citiraju govore oba predsjednika. Blic u svojoj vijesti dana pod naslovom "Tadić se u Vukovaru ispričao za Ovčaru" ističe kako se srpski predsjednik ispričao hrvatskim žrtvama ratova iz 90-ih i da je položio cvijeće na spomen obilježje masovne grobnice u Ovčari.

BiH portal Sarajevo-x ima naslov "Tadić se poklonio žrtvama i ispričao za zločine" u kojemu ističu da je Tadić kod spomenika žrtvama pokolja na Ovčari, nakon što je položio vijenac, izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina. Slovenskom dnevniku "Delo" vijest o dolasku Tadića u Vukovar nije vijest dana. U tekstu pod naslovom "Tadić se poklonio žrtvama i ispričao se" piše da je srpski predsjednik danas u obilasku Vukovara. "S hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem će posjetiti mjesta, gdje su ubijeni Hrvati i Srbi tijekom rata 1991. godine", ističe Delo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara