BBC ukida 450 radnih mjesta

BBC ukida 450 radnih mjesta
Foto: Epa

BRITANSKA medijska kuća BBC najavila je danas da će restrukturirati mrežu lokalnih radijskih i televizijskih stanica u Engleskoj kako bi smanjila troškove, što će uključivati i ukidanje 450 radnih mjesta. 

Koncept BBC England bit će značajno izmijenjen kako bi se do ožujka 2022. godine uštedjelo 25 milijuna funti, poručili su iz BBC-ja.

"To znači da će posao izgubiti oko 450 od ukupno više od 3000 zaposlenih u engleskim regijama", objavio je BBC. 

"Zbog ekonomskih posljedica pandemije moramo uštedjeti dodatnih 125 milijuna funti jer su nam prihodi pali", objašnjavaju.

"Živimo u doba grupa na Facebooku i susjedskih čavrljanja preko WhatsAppa"

Mnoge su BBC-jeve lokalne usluge "kreirane prije više od 50 godina, jako su se malo promijenile i treba iz temelja mijenjati njihov koncept", tvrdi direktorica BBC-ja England Helen Thomas. 

"Živimo u doba grupa na Facebooku i susjedskih čavrljanja preko WhatsAppa. Moramo se prilagoditi kako bismo bolje odražavali današnji način života, kako ljudi dolaze do vijesti i kakav sadržaj žele", kaže Thomas.  

Vodeći sindikat novinara upozorio je da će ukidanje radnih mjesta "ozbiljno utjecati" na BBC-jevo izvješćivanje o lokalnim temama.

Najava otkaza vremenski se poklopila s javnim istupima vladajućih torijevaca koji sve češće propituju BBC-jevo financiranje putem pristojbi i optužuju ga za političku pristranost.

Repriza priče iz siječnja, uz dodatak koronavirusa

Pitanje financiranja BBC-ja našlo se na dnevnom redu i prije pandemije koronavirusa - premijer Boris Johnson ustvrdio je krajem prošle godine da treba raspravljati o toj temi jer financiranje obaveznom pretplatom, po njegovim riječima, nije primjereno današnjem dobu.

U siječnju je BBC najavio reorganizaciju informativnog programa, uz 450 otkaza u svjetskom servisu i radiostanici 5Live, kako bi uštedio na troškovima. Odlučili su i smanjiti broj priloga u analitičkoj emisiji Newsnight. 

Direktorica informativnog programa Fran Unsworth također je povodom najave otkaza govorila o promjenama, digitalizaciji i uštedama.

"Moramo preoblikovati BBC News za iduće desetljeće na način koji će nam uštedjeti značajnu količinu novca", kazala je Unsworth. "Previše trošimo na tradicionalno emitiranje, a premalo na digitalno", dodala je u priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara