Bbush "duboko zabrinut" izraelskim napadom u Gazi

AMERIČKI predsjednik George W. Bush duboko je zabrinut izraelskim napadom u Gazi i smatra kako on ugrožava nastojanja Palestinaca da obuzdaju napade svojih militantnih skupina na Izrael, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće.

Predsjednik Bush "duboko je zabrinut" napadom, rekao je glasnogovornik Ari Fleischer.

"Predsjednik je zabrinut da će ovi napadi potkopati napore palestinskih vlasti da okončaju terorističke napade, te da ne pridonose sigurnosti Izraela", dodao je on.

U helikopterskom napadu u utorak ranjen je visoki dužnosnik militantne skupine Hamas. Dvoje ljudi je poginulo, a 27 ranjeno u istom napadu koji se vidi kao ozbiljan udarac naporima da se provede nedavno predstavljeni mirovni plan za Bliski istok iza kojeg stoje Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija.

"Ono što je važno u ovom novom ambijentu je da Palestinci i Izraelci nađu način da rade zajedno na putu mira", rekao je Fleischer. "To će tražiti kako od palestinskih vlasti tako i od Izraela da nađu načina da zaštite mirovni plan kako bi se mogao suočiti s terorizmom".

"Gledajući na napredak koji se mora napraviti za mirovni plan i gledajući na napad, predsjednik je duboko zabrinut njime", rekao je Fleischer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovivši kako Izrael ima pravo braniti se Fleischer je rekao kako "Izrael mora djelovati na način koji je sukladan sa širim ciljevima, i u ovom slučaju predsjednik ovo vidi kao duboko zabrinjavajuće".

Napad potkopava napore novog palestinskog premijera Mahmouda Abbasa da pregovorima obuzda militantne palestinske skupine i prekine njihove napade na Izrael.

Hamas je prekinuo razgovore s Abbasom o prekidu vatre prošloga tjedna, ali su čelnici skupine natuknuli da će razmotriti nastavak pregovora, posebice nakon što je Abbas rekao u ponedjeljak da pregovorima, a ne silom želi uvesti mir u regiji.

Današnji napad dolazi dan nakon što je Izrael počeo uklanjati dva nelegalna židovska naselja na Zapadnoj obali i dva dana nakon što su četiri izraelska vojnika ubijena u zajedničkoj operaciji tri glavne militantne palestinske skupine među kojima je bio i Hamas.

(Hina) sl dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara