Bebe u Njemačkoj primile zaraženu infuziju: Dvoje mrtvih, pet kritično

Foto: Bild

DVIJE novorođene bebe umrle su u Sveučilišnoj bolnici u Mainzu, a još pet ih je u kritičnom stanju nakon što su primili infuziju zaraženu zasad nepoznatim mikrobom. Liječnici se bore za živote ostalih ugroženih beba i vode utrku s vremenom kako bi pronašli izvor infekcije.

Zaraženu infuziju ukupno je primilo 11 beba, a dvije bebe koje su preminule ubrzo nakon toga i ranije su bile narušenog zdravlja te su se nalazile na odjelu intenzivne njege. Jedna je bila stara osam mjeseci, a druga je bila nedonošče stara samo dva mjeseca.

"Osoblje bolnice je u šoku. Ne  znamo kako je infuzija onečišćena, pokušavamo pronaći uzrok. Možda se radi o grešci proizvođača, a možda se to dogodilo kod nas u klinici", kaže za Bild upravitelj bolnice Norbert Pfeiffer, te dodaje kako su istragu pokrenuli i policija i državno odvjetništvo.

Pfeiffer je također objasnio proces dobivanja infuzije kojom su bebe zaražene. "U kliniku svaki dan dolaze otopine raznih proizvođača, od kojih mi radimo posebne infuzije za svakog pacijenta. Otopine svaki dan ispituje Institut za mikrobiologiju ili higijenu, ali nekako su u ovim infuzijama bile prisutne enterobakterije", kaže Pfeiffer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara