Beč: Iranci će ispuniti obećanje dano EU-u i IAEA

IRANCI će ispuniti obećanje dano EU-u i Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju koje se odnosi na zamrzavanje procesa obogaćenja urana i svih s tim povezanih aktivnosti, izjavio je u petak Hossein Musavian, šef teheranskog izaslanstva koje je doputovalo u sjedište IAEA u Beču.

"U potpunosti ćemo ispuniti obećanja i prekinuti proces obogaćenja urana i sve s tim povezane aktivnosti", rekao je za Reuters Musavian. Obogaćenje urana je proces tijekom kojega se uran pročišćava da bi se iskoristio kao gorivo u nuklearnim elektranama, a kada je posebno obogaćen koristi se u proizvodnji oružja.

No, teško postignuti sporazum između EU-a i Irana ponovno dolazi u pitanje nakon što je Teheran u četvrtak zatražio odobrenje međunarodne zajednice za nastavak rada dvadesetak centrifuga za obogaćenje čija je svrha korištenje urana za znanstvena istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"EU je zabrinut jer smatra da ćemo nastaviti s procesom obogaćenja urana, no jamčim vam da se to neće dogoditi", rekao je Musavian novinarima.

Iransko izaslanstvo obavilo je razgovore s nadležnim osobama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj te u Beču s dužnosnicima IAEA u nastojanju da se riješi pitanje daljnjeg djelovanja dvadeset centrifuga, rekao je Musavian. Na pitanje novinara vjeruje li da će Europljani i Iranci postići sporazum odgovorio je da je u tom pogledu optimist.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara