Beč: Konferencija OESS-a o antisemitizmu

NA PROSORU država članica OESS-a antisemitizam je u porastu, naglašeno je u Beču na prvoj konferenciji OESS-a o antisemitizmu na kojoj su 19. i 20. lipnja sudjelovala izaslanstva iz 55 država članica OESS-a, te predstavnici nevladinih organizacija.

"Konferencija je bila potrebna da se ukaže na problem novog antisemitizma koji je u porastu, a sljedeća konferencija koja će se održati u Berlinu bit će prigoda da se sagleda pomak - što se učinilo u godinu dana", rekao je na konferenciji za novinstvo u bečkom Hofburgu u petak bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giulliani.

Ocijenio je bečku konferenciju OESS-a povijesnim korakom i zauzeo se za osnutak statističke baze podataka o antisemitizmu.

Na konferenciji je iznesen podatak da su u 2002. godini oštećena mnoga židovska groblja i napadnute sinagoge, a u porastu je antisemitizam na internetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuta je važnost uvrštavanja antisemitizma u kaznene odredbe kako bi se "govor mržnje" prepoznao i suzbijao. Traži se ustanovljavanje posebnih mehanizama u državnim tijelima koji bi se bavili suzbijanjem antisemitizma, rasizma i svih oblika diskriminacije. Posebno je naglašena važnost edukacije u školama i uloga medija na ukazivanju takvih pojava kako bi se uspješno suzbijale.

Među sudionicima konferencije bio je i bivši francuski ministar pravosuđa Robert Badinter koji je upozorio da se u novije vrijeme antisemitizam skriva iza "anticionizma", jer mnogi danas borbu Palestinaca za njihova prava izjednačavaju općenito s borbom protiv Židova.

U hrvatskom izaslanstvu na konferenciji bili su veleposlanik RH pri OESS-u, UN i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek sa suradnicima, te savjetnica u Uredu za ljudska prava Vlade RH Višnja Ljubičić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara